Sairaalassa enemmän koronapotilaita kuin koskaan – iso osa tartunnoista on todettu oheislöydöksenä

1:10
THL kertoi myös, että maskisuositusta kevennetään. Katso videolta, miten ja milloin!

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos olivat toiveikkaita torstaisessa koronainfossa. 

Pandemian suhteen ollaan voiton puolella, mutta koronavirus itsessään ei ole katoamassa mihinkään. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä ennätysmäärä potilaita, joilla on todettu koronavirustartunta. 

Iso osa heistä on kuitenkin hakeutunut hoitoon jonkin muun kuin koronaviruksesta aiheutuneen taudin vuoksi. 

Iso osa sairaalapotilaista on hoidossa muista syistä

Koronainfossa ilmeni, että sairaalahoidossa oli eilen keskiviikkona 679 potilasta, joista 317 erikoissairaanhoidon piirissä. 

STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo, että koronavirus voi löytyä sivulöydöksenä tapauksissa, joissa henkilö on hakeutunut hoitoon esimerkiksi tapaturman vuoksi.

– Osuus, jossa koronapositiivisuus on oheislöydös, on erikoissairaanhoidossa ollut neljäsosan – kolmasosan luokkaa, vähän vaihdellen eri puolilla Suomea. 

– Perusterveydenhoidossa tieto on vähän sumeampaa, mutta yleisen arvion mukaan määrä on lähempänä puolta kaikista perusterveyden vuodeosaotolla olevista potilaista. Yhteensä lukumäärä on hyvinkin korkea, lähes 700, eilisen päivän tiedon mukaan, Voipio-Pulkki jatkaa.

Uusien tehohoitopotilaiden määrä kääntyi laskuun tammikuussa, mutta on sen jälkeen pysynyt melko muuttumattomana. 

– Kokonaiskuormitus on ollut pikemminkin hitaassa laskussa, mikä kertoo siitä, että potilaiden tehohoitoajat eivät ole enää kovin pitkiä. 

Voipio-Pulkin mukaan korkea ikä ja rokottamattomuus ovat edelleenkin suurimmat riskitekijät vakavaan tautiin sairastumisessa. 

Rokotteita otetaan nyt vähemmän

Rokotuksia haetaan tällä hetkellä melko vähän ja THL päivittääkin rokotettujen määrät vain kerran viikossa. THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan rokotusinnon laskusta voi olla hiukan huolissaan. 

Laskua selittää kuitenkin se, että niin moni on vastikään sairastanut taudin. 

– Suomessa laskettuja tapauksia tämän vuoden aikana on tullut melkein kaksi kertaa niin paljon, kuin kaikkina edellisenä vuosina. Se tarkoittaa sitä, että erittäin moni on hiljattain saanut tartunnan.

– Heille ei suositella rokotusta heti sen tartunnan jälkeen, koska se menee tavallaan hukkaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja