SD: Sairaita hoidettu kokeellisesti luvatta Ruotsissa – suurin osa lapsia, kuolleisuus suuri

Tukholman Karoliinisessa sairaalassa on paljastunut vakava hoitoskandaali, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet.

Lehden mukaan sairaala on hoitanut lähes 70:tä vaikeasti sairasta potilasta kokeellisella hoidolla ilman siihen vaadittuja lupia. Hoidot ovat tapahtuneet vuodesta 2011 vuoteen 2014 asti. Karoliinen instituutti sanoo lehdelle, että hoidot ovat nyt lopetettu. 

– Olemme sitoutuneet siihen, että potilaita hoidetaan kunnolla. Tätä ei ole hoidettu oikein. Tämän ei pitäisi olla mahdollista, toteaa lehdelle Harald Blegen, joka on Karoliinisen sairaalan syöpäosaston johtaja.

Potilaista suuri osa on ollut lapsia. Hoito on perustunut istukoista viljeltyihin kantasoluihin, joita on annettu muun muassa selkäydinsiirtopotilaille vaikeiden komplikaatioiden jälkeen. Lehden mukaan hoito on voinut aiheuttaa potilaille veritulppia ja kasvaimia, ja potilaiden keho on voinut myös hylkiä kantasoluja.

– Potilaat on asetettu suureen vaaraan, emmekä voi sulkea pois mahdollisuutta, että osa heistä on kuollut ennenaikaisesti, kliinisen kantasolututkimuksen professori Katarina Le Blanc Karoliinisesta instituutista sanoo Svenska Dagbladetille.  

Lehden mukaan potilaiden kuolleisuus on ollut suuri, mutta ei tiedetä, olisivatko potilaat kuolleet myös ilman kokeellista hoitoa. Sairaalan päälliköiden mukaan on vaikea selittää, miten hoitoja voitiin tehdä luvatta kolmen vuoden ajan.  

Karoliininen sairalaa toteaa lehdelle, että vastaava virhe ei saa enää koskaan toistua. Sairaala ei osaa selittää lehdelle, miksi kokeelliset hoidot ovat jatkuneet ilman lupia näin pitkään. 

"Potilaiden voitava luottaa hoitomuotoihin"

Korkeakoulutuksesta vastaava ministeri Helene Hellmark Knutsson suhtautuu tapaukseen erittäin vakavasti.  

– Jotta tutkimuksiin ja uusiin hoitomuotoihin voidaan luottaa, on noudatettava sääntöjä, jotta tutkimuksiin osallistuvat potilaat ja heidän perheensä voivat tuntea olonsa turvalliseksi, ministeri Hellmark Knutsson jatkoi.  

Professori Katarina Le Blanc pitää tapausta vakavampana kuin sairaalassa vuonna 2010 paljastunutta, myös luvatonta tekohenkitorven käyttöä. Muovisen henkitorven kehittänyt italialaislääkäri Paolo Macchiarini käytti henkitorvea Ruotsissa kolmella potilaallaan, joista kaksi kuoli.

Suomessa tapauksesta uutisoi ensin Yle.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja