Mainos

Saimaan kalastajien pinna paloi norppavesillä – "jatkuville suojeluesityksille on tultava loppu"

Saimaan kalastajat ja vesialueiden omistajat ovat saaneet tarpeekseen jatkuvista kalastusrajoitusten kiristysesityksistä norpan suojelun nimissä. 

Savonlinnassa tiistaina koolla olleet kalastajat lähettivät suojelijoille selkeät terveiset: nyt riittää uusien vaatimusten esittäminen.

Kesän aikana on tehty lukuisia esityksiä nykyisin huhtikuun alusta kesäkuun loppuun jatkuvien verkkokalastuskieltojen merkittävästä lisäämisestä. Tuomariksi on huudettu uutta maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpoa.

Kieltoja halutaan jatkaa ainakin kuukaudella heinäkuun ajaksi. Suojelujärjestöt ja muutamat vihreät poliitikot ovat ehdottaneet jopa ympärivuotista verkkokieltoa.

– Verkoton Saimaa on absurdi esitys, tyrmää ammattikalastaja Tarmo Tolvanen.

Oopperajuhlilta loppuu muikku

Enimmillään 400 verkolla kalastava Tolvanen muistutti Savonlinnassa, että ammattikalastajillekin verkkopyynti on erittäin tärkeä. Kuhan talvipyynnissä se tuo vuoden tärkeimmän tilipussin.

– Yhteensä tässä kalabisneksessä pyörii noin 500 henkeä kalastajina, jalostuksessa ja kaupassa. Kysyn päättäjiltä ihan vakavasti, että onko varaa pistää tämmöstä pajaa kiinni.

Tolvanen varoitti, että jos verkkokalastus kielletään, kuha loppuu kaupasta seuraavana päivänä.

– Siinä loppuu oopperajuhlillakin muikun syönti ja pitää ruveta puremaan makkaraa. Tai tuoda Norjan lohta pöytään, lateli Tolvanen kalastajien kokouksessa.

Korvaustaso 30 vuotta vanha

Heinäkuun kalastuskielto olisi kalastajien mielestä ylilyönti, joka veisi ranta-asukkailta mahdollisuudet pyytää muikkua ja kuhaa keskikesällä vilkkaimpana lomakautena. Sen pelätään romahduttavan myös osakaskuntien lupamyyntitulot, kun mökkiläiset eivät voisi kalastaa.

Kotitarvekalastajat, ammattikalastajat ja Saimaan vesialueiden omistajat antoivat kuusikohtaisen julkilausuman kolmetuntisen kokouksen päätteeksi. Siinä muistutettiin, että uusia kalastusrajoituksia ei tarvita vaan nykyiset vuoden 2016 loppuun saakka sovitut kiellot riittävät.

Julkilausumassa vaaditaan myös kalastusrajoituksista maksettavien korvausten korottamista vähintään inflaatiota vastaavaksi. Korvaus on 170 euroa hehtaarilta.

– Korvaustaso on peräisin vuodelta 1983 jolloin se oli tuhat markkaa. Nyt siitä on jäljellä enää kolmannes, kokouksessa todettiin.

"Lähetinnorpat on kiellettävä"

Kalastajien puheenvuoroissa oltiin erityisen katkeria suojelijoille lähettimillä varustettujen kuuttien tutkimuskäytöstä. Norppia on takertunut lähettimistä verkkoihin. Määrää ei tosin tiennyt kukaan.

– Ne ovat surmanloukkuja kuuteille, kalastaja Tolvanen korosti.

Kalastajia harmittaa, että varsinkin suojelujärjestöt ovat perustelleet lisäkieltoja juuri kuuttien verkkokuolemilla.

– Siinä ei pelata ihan rehellisillä faktoilla, kokouksessa muistutetiin.

Julkilausumassa vaaditaankin lähettimistä luopumista tutkimustyössä.

Rajoitusten valvonta heikkoa

Kokouksessa intettiin myös moneen kertaan mikä on norppien todellinen määrä. Samalla muistutettiin, että puurot ja vellit ovat sekä mediassa että suojeluväellä monesti pielessä.

– Kysymys lienee norpan suojelusta lajina, ei jokaisen norppayksilön suojelusta, kokouksessa alleviivattiin.

Omasta puolestaan kalastajat lupasivat tehostaa norppavesien kalastuskieltojen valvontaa. Metsähallituksen erätarkastaja Markus Rahikainen antoi vesialueiden omistajien valvonnan tasosta heikon arvosanan. Se voi olla vastapuolelle myös peruste vaatia lisäsuojelua.

– Valvonta on leväperäistä, pankaa se kuntoon, Rahikainen toivoi.

Kolme sukupolvea apeina

Alatalon tilalla on kalastettu ja eletty sovussa norpan kanssa pian 400 vuotta. Tilan 11. 12. ja 13. isäntä korjasivat tiistaina pyydyksiä apein mielin uusien kalastusrajoitusten pelossa.

– Ovatko kalastajat nyt kerta kaikkiaan kapinamielellä?

– Kyllä se siltä tuntuu. Tämä on viimeinen niitti jos kuukaudella vielä jatketaan verkkokalastuskieltoa ja pahin uhka on että koko vuosi, Kari Kokkonen manaa verkkovajallaan parinkymmenen kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta.

– Nyt on tultu sille rajalle, että tästä ei voi enää luistella, sanoo tilan vanha isäntä 75-vuotias Matti Kokkonen.

"Vielä löytyy isäntähenkeä"

Kalastajien kokouksesta Alatalon vanha isäntä lähti kotimatkalle kuitenkin huojentuneena ja syvästi liikuttuneena porukan osoittamasta isäntähengestä.

– Voi vielä ihan hyvillä mielillä lähteä kalalle. Verkkokalastus jatkuu näillä näkymin ihan hamaan tappiin asti. Täällä on sellainen asenne, että olen siitä varma, Kokkonen sanoi pala kurkussa.

16-vuotias Antti Kokkonen näkee elämässään todennäköisesti vielä monta mutkaa norpan suojelussa. Uusista esityksistä hänellä on selvä mielipide.

– Jos norpan takkii verkkokalastus kielletään niin onhan se aika järetöntä minun mielestä.

Jos esitys toteutuu, vesillä ahkerasti viihtyvä Antti joutuu etsimään uuden harrastuksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.