Ammattikalastajat haluavat suojella saimaannorppaa, mutta eivät verkkokalastuskiellolla – "Kansalaisaloitteen tekijät eivät ole tilanteen tasalla"

Saimaannorppien kohtalo on noussut taas puheenaiheeksi, kun kuutteja on kuollut kalaverkkoihin. Ammattikalastajia rajoitukset eivät täysin miellytä.

Kalastusneuvoja Harry Härkönen Etelä-Savon kalatalouskeskuksesta kertoo MTV Uutiset Livessä, että verkoilla kalastavat ammattilaiset eivät ole tyytyväisiä kalastusrajoituksiin.

– Heillä on nyt se ongelma, että he joutuvat kahden ja puolen kuukauden ajaksi laittamaan niin sanotusti kalakaupan kiinni. Heillä ei ole toimittaa asiakkaille kalaa, kun verkkokalastuskiellot ovat voimassa huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun. Siinä on mietittävä vaihtoehtoisia keinoja, Härkönen sanoo.

Heinäkuussa Saimaalla verkoista löytyi ainakin kuusi kuuttia kuolleina. Härkösen mielestä määrä on pieni siihen nähden, että kalastusrajoitusten avulla tulosta on tullut.

Mato-onget ja virvelit ovat esimerkiksi yhä sallittuja kalastusvälineitä, vaikka verkoille olisikin rajoituksia.

"Heinäkuun rajoittaminen tuntuu kohtuuttomalta"

Vuoden 2025 tavoite norppakannalle on 400 yksilöä ja nyt ollaan Härkösen mukaan jo tavoitteesta etuajassa.

– Pitäisi muistaa myös kuuttikuolemissa, että aika moni niistä on ollut poikkeuksellisen pienikokoisia, kun ne ovat verkkoon jääneet. Kalastuspuolella nähdään, että tietyllä tavalla tässä tapahtuu luonnonvalintaa. Vahvemmat yksilöt eivät niin herkästi verkkoihin jää. Saimaannorppaa lajinahan me olemme suojelemassa, emme näitä yksilöitä. Kuusi on todella pieni määrä neljästäsadasta ajateltuna.

Härkösen mukaan Saimaan kalastajat ovat sitoutuneet norppien suojeluun, vaikka se on vaatinut kivuliaita päätöksiä. Hänen mukaansa neuvottelu on mahdollista, mutta kalastajia vastaan pitäisi myös tulla.

– Heinäkuun rajoittaminen tuntuu kohtuuttomalta, koska se on tärkein tulolähde näiden vesialueiden omistajille. Se on kuitenkin se raha, jolla näitä vesialueita hoidetaan.

"Toivoisin, että järki säilyisi jatkossakin"

Verkkokalastuksen täyskieltoa saimaannorpan levinneisyysalueella vaativa kansalaisaloite saavutti vain noin kahdessa vuorokaudessa aloitteen eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan. Härkösen mielestä aloitteen laatijoilla ei ole ajankohtaista tietoa saimaannorman tilanteesta.

– Ihan selvästihän kansalaisaloitteen tekijät eivät ole tilanteen tasalla. Norppaa on täällä onnistuneesti suojeltu. Pitäisi katsoa tilastoja. Esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana on saatu merkittävästi aikaan.

Härkönen pelkää, että jos kalastusrajoituksia vielä lisätään, saattaa kalastajien sitoutuminen kieltojen noudattamiseen rakoilla. Hänen mielestään nykyisillä rajoituksilla voidaan jatkaa.

– Meidänkin on pitänyt tehdä paljon töitä sen eteen, että porukka sitoutuu rajoituksiin ja valvomaan kalastusta. Rajoituksia voi olla, mutta jos kukaan ei valvo niitä, niin eihän niillä ole merkitystä.

– Nämä ovat isot vedet ja niitä on hankala valvoa. Jos osakaskunnat eivät niitä valvo, niin kuka sitten? Homma toimii tällä hetkellä hyvin. Toivoisin, että järki säilysi mukana tässä jatkossakin.

Lue myös:

    Uusimmat