Mainos

Säiliölaivan kanssa törmännyt 190 miljoonan euron sota-alus ei ollut vakuutettu – Norjan valtiolle tulossa mittava korjauslasku

0:30

Norjassa eilen onnettomuuteen joutunut maan merivoimien fregatti KNM Helge Ingstad ei ollut vakuutettu normaalilla tavalla. Asiasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK ja Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Onnettomuudesta on tulossa tuntuva lasku Norjan valtiolle.

Fregatti ja säiliölaiva Sola TS törmäsivät toisiinsa varhain torstaiaamuna paikallista aikaa Bergenin pohjoispuolella. Sota-aluksessa oli 137 ihmistä ja säiliölaivassa 23. Kaikki saatiin pelastettua, mutta kahdeksan ihmistä loukkaantui lievästi.

Onnettomuudesta ei myöskään aiheutunut suuria ympäristövahinkoja. Fregatista vuosi mereen noin 10 kuutiota polttoainetta. Tankkerin lastina oli raakaöljyä, mutta alus säilyi ehjänä ja ympäristökatastrofilta vältyttiin.

Norjan valtiolle koituvat aineelliset haitat sen sijaan ovat kasvamassa suuriksi. Fregatin kylkeen tuli törmäyksessä reikä, josta vuoti vettä ja alus kallistui pahasti.

KNM helge Ingstad osallistui viime viikolla Naton suureen Trident Juncture -sotaharjoitukseen, johon osallistui myös joukkoja Suomessa ja Ruotsista.

Alus oli paluumatkalla harjoituksesta merivoimien päätukikohtaan Haakonsverniin, kun se menetti toistaiseksi tuntemattomasta syystä ohjauksensa hallinnan. Alus on nyt hinattu kallistuneena rantaan.

Toimituksessa ollut ongelmia – osa helikoptreista puuttuu yhä

NRK kertoi eilisiltana, ettei onnettomuusfregatti ollut vakuutettu ja että sen kirjanpitoarvo oli 1,8 miljardia kruunua eli vajaat 190 miljoonaa euroa. Tämä on paljon vähemmän kuin mitä fregatin hankinta maksoi.

KNM Helge Ingstad on 134 metriä pitkä, eli huomattavasti suurempi kuin yksikään Suomen merivoimien aluksista. Aluksella on neljä sisaralusta Norjan merivoimissa.

KNM Helge Ingstad oli osa viiden fregatin ja kuuden helikopterin kauppaa. Norjan valtio tilasi aluksen Espanjasta vuonna 1999 ja ne toimitettiin vuosina vuosina 2006-2011.

Käyttöönotossa on kuitenkin ollut ongelmia, eikä kaikkia kauppaan kuuluvia helikoptereita ei ole vieläkään toimitettu. Kun helikoptereiden arvo vähennetään kaupasta, tulee yhden fregatin arvoksi noin 3,5 miljardia kruunua eli noin 350 miljoonaa euroa. Koko Norjan merivoimien budjetti on täksi vuodeksi noin 4,1 miljardia kruunua eli noin 410 miljoonaa.

Fregatin korjauskustannuksista ei ole vielä tietoa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja