Sähköpotkulautafirma ryhtyy toimiin känniajelun vähentämiseksi – käyttöön reaktiotestit

6:09
Katso myös: Helsinkiläislääkäri on vaatinut sähköpotkulaudoista luopumista epidemian aikana.

Sähköpotkulautaa käyttävän humalatila voitaan jatkossa tunnistaa lyhyellä reaktiotestillä, kertoo sähköpotkulautoja vuokraava Voi-yritys.

Viime vuosina yleistyneet sähköpotkulaudat ovat näkyneet myös päivystyksissä, sillä erityisesti päihtyneet ihmiset ovat aiheuttaneet niillä itselleen vammoja. Yritys kertoo tiedotteesaan, että lähes kaikki sähköpotkulaudan kanssa onnettomuuteen joutuneista käyttäjistä olivat alkoholin vaikutuksen alaisena. 

Nyt yritys kertookin tuovansa sähköpotkulaudan käytössä tarvittavaan älypuhelinsovellukseensa reaktiotestin, jolla päihtyneenä ajamista on tarkoitus rajoittaa. Testi tulee tehtäväksi sovelluksen käyttäjille viikonloppuisin yöllä kello yhden ja neljän välillä. Testi mittaa nopeasti henkilön nopeutta, tarkkuutta ja refleksejä. 

Testin tekeminen ei ole pakollista, eikä epäonnistunut testi toimi alkolukon tapaan, vaan lähinnä muistuttaa henkilöä vastuullisesta toiminnasta liikenteessä.

– Alkoholi vaikuttaa reagointikykyymme ja testimme osoittaa nopeasti, kannattaako skuutin selkään hypätä. Riippumatta siitä, kuinka hyvät pisteet testissä saa, sovellus kehottaa aina käyttäjää harkitsemaan ajoa, jos on nauttinut alkoholia. Käyttäjää pyydetään myös testin jälkeen vahvistamaan sovelluksessa, ettei hän ole alkoholin vaikutuksen alaisena, yrityksen Suomen operatiivista toimintaa johtava Reetta Alastalo kertoo tiedotteessa.

Norjassa testi pakollinen

Norjassa yritys kokeilee mallia, jossa testi on pakko tehdä ennen kun sähköpotkulaudan voi avata. Yritys voi tehdä halutessaan testistä pakollisen myös Suomessa.

– Otimme käyttöön palvelun Norjassa viime viikonloppuna ja siellä näimme, että käyttäjien määrä väheni yöaikaan, Suomen ja Norjan maajohtaja Christina Moe Gjerde kertoo tiedotteessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja