Lääkäri vaatii: Sähköpotkulaudat pois kadulta ja Alkot kiinni!

6:09
Katso lisää aiheesta MTV Uutiset Livestä!

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Kaisa Virtanen kirjoitti tänään Helsingin Sanomissa haluavansa poistaa sähköpotkulaudat Helsingin kaduilta. Moni sähköpotkulautoja tarjoava yritys on jo vähentänyt lautojen määrää monissa kaupungeissa koronaviruksen aiheuttaman kysynnän laskun vuoksi.

Sähköpotkulautoja tarjoava yritys VOI keskeytti palvelunsa Turussa ja Tampereella. Näin ei kuitenkaan aiota toimia Helsingissä.

– Koemme, että sähköpotkulaudat ovat tässä tilanteessa hyvä tapa liikkua, sillä niillä on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä, kertoo Voi Technologiesin maajohtaja Alpo Panula.

Helsingin kaupunki käy aktiivisesti keskustelua asiasta palveluntuottajien kanssa. 

– Kyseessä ei ole kaupungin tuottama palvelu, joten tiedottaminen koronaturvallisesta sähköpotkulautailusta on yrityksillä, kertoo Helsingin kaupungin liikenneinsinööri Ilari Heiska.

Virtanen korostaa, että nyt olisi saatava kaikki terveydenhuollon kapasiteetti koronaviruspotilaiden hoitoon ja sen vuoksi sähköpotkulautakautta tulisi lykätä. 

– Mielestäni kaikki, mitä voidaan tämän asian eteen tehdä, tulisi toteuttaa, Virtanen lisää.

Sähköpotkulaudoilla kymmeniä tapaturmia

Virtasen mukaan Helsingissä sattui viime kesänä noin 80 sellaista sähköpotkulautatapaturmaa, jotka vaativat sairaalahoitoa. Virtanen lisää, että terveydenhuollon kapasiteetti ei kuitenkaan ole vielä niin tiukilla, etteikö se kestäisi muutamaa kymmentä sähköpotkulautatapaturmaa.

Heiska puolestaan kertoo, että Helsingissä tehtiin viime vuonna liki kaksi miljoonaa matkaa sähköpotkulaudoilla. Hänen mukaansa riskiarvioinnista tarvittaisiin parempaa tutkimustietoa.

– Jos käyttömäärät ovat hyvin pienet, todennäköisesti suurta riskiä ei ole. Eihän se silti toivottavaa ole, Heiska lisää.

Maajohtaja Panula ihmettelee lääkärin lähestymistapaa. 

– Ajomäärät ovat huomattavasti laskeneet. OECD-raportin mukaan sähköpotkulautailu on yhtä turvallinen liikkumismuoto kuin pyöräily. Miksei siis myös pyöräilyä kiellettäisi, jos ajatellaan sähköpotkulautailun kuormittavan terveydenhuoltoa?

Lääkäri haluaa myös Alkot kiinni

Virtanen ehdotti mielipidekirjoituksessaan myös alkoholimyynnin rajoittamista. 

– Sitä täytyy pohtia vakavasti, sillä alkoholin liikakäyttö kuormittaa terveydenhuoltoa merkittävästi. Alkoholin käyttöön liittyy sairaalapäivystyskäyntejä tapaturmien, häiriökäyttäytymisen ja pitkäaikaiskäytön vuoksi.

Virtanen painottaa, että tässä tilanteessa jokaisen tulisi itse miettiä keinoja, jotka vähentävät terveydenhuollon kuormitusta sekä koronaviruksen leviämistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja