Sähkön odotetaan pysyvän ennätyskalliina ainakin kesään asti – kulutus kasvoi viime vuonna selvästi

Ennätyksellisen korkeaksi kivunnut sähkön hinta on saanut tuhannet pörssisähköä käyttävät asiakkaat vaihtamaan sähkösopimuksensa kiinteähintaiseksi 2:08
Joulukuussa kerrottiin, miten ennätyksellinen sähkön hinta on vaikuttanut monen suomalaisen sähkösopimuksiin.

Sähkö on ollut ennätyskallista viime vuoden lopulta lähtien. Markkinoilla hintojen uskotaan pysyvän korkealla vielä ainakin alkuvuoden ajan, mutta päivittäiset vaihtelut hinnoissa voivat olla suuria. Suomessa sähkön kulutus nousi viime vuonna koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

Energiateollisuus ry odottaa, että sähkön hinta laskee niin Suomessa kuin Euroopassa vuoden loppua kohti mentäessä.

-- Futuurimarkkinat kertovat, että talvi ja kevät ovat kalliita. Markkinat odottavat syksyksi maltillisempaa tasoa. Markkinat ovat tosin aiemminkin erehtyneet, kun esimerkiksi nykyistä hintapiikkiä ei pystytty ennustamaan. Sähkön hinta pysyy Euroopassa vielä poluiittisen keskustelun aiheena, kertoo Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

Energiateollisuus ry edustaa yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä.

Järjestö korostaa, että sähkön kalliiksi kohonnut hinta johtuu monesta eri tekijästä, joita ovat muun muassa Euroopassa maakaasun viisinkertaistunut hinta ja kuivan kesän aiheuttamat haasteet vesivoiman tuotannossa Pohjoismaissa.

– Tukkuhinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä, ja maakohtaiset hintaerot johtuvat siirtokapasiteetin pullonkauloista maiden välillä. Sähkön keskimääräinen tukkuhinta  on vaihdellut 30-50 euron välillä megawattitunnilta, nyt loppuvuoden poikkeusolosuhteet sähkömarkkinoilla nostivat vuoden 2021 keskihinnan 72 euroon, Energiateollisuus tiedotti keskiviikkona.

Suomessa sähkön hinta on eurooppalaisittain vertailtuna edullisemmasta päästä, koska Suomessa maakaasun käyttö on vähäistä ja esimerkiksi Keski-Euroopassa paljon yleisempää.

Päivittäiset vaihtelut sähkön pörssihinnoissa voivat olla suuria.

Kulutus kasvoi 2021

Sähkön kulutus kasvoi Suomessa kuusi prosenttia viime vuonna eli kulutus palautui koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

Kulutuksen kasvu johtuu kylmästä talvesta sekä siitä, että teollisuuden kulutus kasvoi koronaelvytyksen myötä.

Sähkön tuotannon hiilidioksidipäästöt eivät kasvaneet kulutuksen kasvun myötä, sillä ne pysyivät samalla tasolla kuin vuonna 2020.

Päästöt olivat 4,3 megatonnia viime vuonna. Pidemmällä aikavälillä päästöjen kasvu on ollut hurjaa, sillä vuonna 2010 päästöt olivat 19 megatonnia eli yli neljä kertaa enemmän nykyiseen verrattuna.

Päästöttömän energian tuotanto nousi vuoden 2021 aikana uuteen ennätykseen ja oli 87 prosenttia. Se oli prosenttiyksikön verran enemmän kuin 2020.

Tuulivoiman kapasiteetti kasvoi neljänneksen, mutta heikkojen tuulien takia toteutunut tuotanto pysyi lähes ennallaan. Vesivoimavuosi oli normaalia parempi ja bioenergian, jolla korvattiin turvetta, osuus nousi sähköntuotannossa kolme prosenttiyksikköä.

– Hiilineutraalien tuotantomuotojen osuus oli ennätyskorkea ja turpeen käyttö väheni selvästi. Ilman loppuvuoden hintapiikkiä päästöt olisivat jopa laskeneet, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Kaasun korkea hinta ja sähkön kysynnän kasvu johtivat siihen, että kivihiiltä käytettiin hieman aiempia vuosia enemmän. Ilmiö jää kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä hiilen käyttö vähenee entisestään jo tämän vuoden aikana, ja loppuu käytännössä kokonaan lähivuosina, Leskelä jatkaa.

Sähkön tuotannon ilmastoystävällisyyttä auttaa tänä vuonna se, että tuulivoimaa rakennetaan yhä lisää ja Olkiluoto 3 -ydinvoimala aloittaa lähiaikoina tuotannon täydellä tehollaan.

Samalla sähköinen liikenne eteni harppauksin vuoden 2021 aikana. Vaihtoehtoisten käyttövoimien autojen eli sähköautojen, ladattavien hybridien ja kaasuautojen osuus nousi lähes kolmannekseen henkilöautojen ensirekisteröinneistä. Bensiiniautojen osuus väheni kahteen kolmannekseen vuoden 2019 tasosta. Joulukuussa 2021 ensirekisteröidyistä autoista bensiinikäyttöisiä autoja oli ensimmäistä kertaa alle puolet.

Lue myös:

    Uusimmat