Sähkömarkkinoilla absurdi tilanne: Hinnat piinaavat kuluttajia, mutta kunnat ja valtio rikastuvat

Poliitikkokonkari Osmo Soininvaara kritisoi sähkömarkkinoiden tilannetta – ketä tuki oikeasti auttaa? 9:18
Millaisen avun hallituksen kaavailemat hintatuet antavat ensi talvena? Katso koko haastattelu videolta.

Sähkön ajoittainen korkea hinta johtaa kuluttajan kukkaron köyhtymiseen ja voimalaitosten rikastumiseen. Onko sähkömarkkinan toiminnassa enää mitään järkeä?

Pitkän linjan poliitikko Osmo Soininvaara pohti blogissaan muutama päivä sitten sähkömarkkinoiden olevan ”rikki”.

Hän painottaa, ettei lausu mielipiteitään Helenin hallituksen eikä Helsingin kaupungin edustajana. Soininvaara on Helsingissä kaupunginvaltuutettuna.

– Normaaliaikoina sähkömarkkinoiden periaate, että sähkön hinta määräytyy kalleimman voimalaitoksen mukaan, on looginen. Jokainen kuluttaja pitää käynnissä kalleinta voimalaitosta. Se kannustaa säästämään ja kalleimman voimalaitoksen tuotanto vähenee, jos sähköä säästetään.

– Nyt tilanne on se, että sähkön hinta on ajoittain järjettömän korkea. Se on kuluttajille kohtuutonta. Vanhojen voimalaitosten omistajille siitä syntyy aika isoja voittoja.

Ongelmaksi muodostuu, että järjestelmän korjaaminen on varsin hankalaa.

– Jos tehtäisiin yleinen sähkön tuotantovero, mitä vasemmistoliitto on esittänyt, eipä silloin paljoa investoitaisi myöskään. Nyt jo kalliit huippuhinnat kallistuisivat ennestään.

Soininvaara sanoo, ettei Suomessa ainakaan tarvitse murehtia sähköyhtiöiden suurista voitoista.

– Melkein kaikki laitokset ovat tavalla tai toisella yhteiskunnan omistamia – Valtio ja kunnat rikastuvat selvästi, kun kuntien omistamat sähköyhtiöt tuottavat voittoa.

Kaukolämpökin kallistuu roimasti, Helen ottaa myynnissä takkiin

Energian hintojen kallistuessa on esitetty monenlaisia lääkkeitä kurjaan tilanteeseen.

Esimerkiksi Seinäjoella päätettiin, että voimalaitos myy sähköä ainoastaan paikkakuntalaisille. Soininvaara ei kannata tätä Helsingin kohdalla, koska se asettaisi kaupunkilaisia eriarvoiseen tilanteeseen.

Mitä tulee Heleniin, yhtiö kertoi hiljattain alkavansa subventoida kaupunkilaisten kaukolämmön hintoja. Subventointi tarkoittaa hyödykkeen hinnan laskua tukemistarkoituksessa.

Kaukolämmön hinta nousee keskimäärin reilut 20 prosenttia, mutta energiayhtiö on ”tullut hinnassa vastaan”, kertoo Helenin myynti- ja markkinointijohtaja Anu-Elina Hintsa.

– Yrityksenä halusimme pehmentää haastavaa hintatilannetta ja tulimme hinnassa merkittävästi vastaan. Tämän tuotteen osalta tulemme tekemään merkittävästi tappiota tämän vuoden osalta.

Karkeasti korotus olisi ollut miltei tuplat nykyisestä ilman hinnan subventointia, Hintsa arvioi.

– Ne, joilla on kaukolämpö, ovat erittäin onnekkaita. Vaikka kaukolämmön hinta nousee parikymmentä prosenttia, se on pieni summa sähkön hinnan nelinkertaistumiseen, Osmo Soininvaara pohtii. 

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat