Omakotiliitto: Suurimmat hyvitykset sähkölaskuista yli tuhat euroa – "Ilman hyvityksiä moni tupa olisi jäänyt kylmäksi"

Omakotiliitto: Suurimmat hyvitykset sähkölaskuista yli tuhat euroa 1:58
Katso Kymmenen uutisten juttu sähkönkulutuksesta

Omakotiliitto arvioi, että hallituksen sähkötuki ja kotitalousvähennys sähköstä voi tuoda joillekin sähkölämmittäjille hyvityksenä muutamista kympeistä jopa yli tuhanteen euroon riippuen laskun suuruudesta.

– Käsityksemme mukaan hyvityksiin tulee leikkuri hieman yli tuhanteen euroon. Eikä sähkölaskuista voi tehdä useaa päällekkäistä hyvitystä, vaan kuluttaja joutuu valitsemaan vähennyksen, kertoo toiminnanjohtaja Marju Silander Omakotiliitosta.

Silander sanoo olevansa iloinen, että Omakotiliiton ehdotus arvonlisäveron pienentämisestä on toteutumassa. 

– Olemme iloisia, että hallitus on kuullut omakotiasujien hätähuudon. Arvonlisäverovähennys on hyvä myös siinä mielessä, että se koskee kaikkia sähkönkäyttäjiä.

Silander sanoo toivovansa, että hallituksen hyvityksistä tulee pian tarkempaa tietoa.

Sähkön säästäminen on mahdollista

Omakotiliitto kehottaa määräaikaisellakin sähkösopimuksella olevia talouksia opettelemaan sähkön säästövinkkejä jo nyt hyvissä ajoissa.

Silanderin mukaan nykyisillä sähkön hinnoilla säästöä voi saada useamman satasen kuussa perinteisillä tavoilla.

– Meidän paritalossa yllätti se, että sähkölasku oli 30-40 prosenttia kalliimpi kuin vanhassa ja isommassa rintamamiestalossamme. Sähkösyöpöksi paljastui lämmitykseen valittu poistoilmalämpöpumppu, joka kulutti meille esiteltyjä laskelmia selvästi enemmän sähköä pakkasella.

Kaikeksi onneksi Silanderien määräaikainen nykyhintoja edullisempi sopimus on voimassa ensi vuoden puolelle, mutta siitä huolimatta talossa aloittettiin sähkön säästämisen opettelu jo viime talvena.

– Kyllä ollaan saatu säästöjä jopa 3000 kilowattituntia, mikä on aika paljon. Se saatiin aikaan perinteisillä keinoilla eli laskemalla sisälämpötilaa ja ottamalla käyttöön lämpimän veden paineen alennin. Suihku vesi ei tule enää kovalla paineella, mutta hyvin tulee puhtaaksi.

Silander kertoo toivovansa leutoa talvea.

– Varmaan kaikki toivoo, että tulee leutotalvi ja paljon tuulia, koska tuulivoiman määrä on lisääntymässä Suomessa. Moni tupa olisi jäänyt kylmäksi, jos hallitus ei olisi näitä tekoja tehnyt.

Silanderit aikovat talven aikana hankkia katolle aurinkopaneelit helpottamaan kohoavaa sähkön hintaa.

Lue myös:

    Uusimmat