Osaatko varautua "nollavikaan"? Voi aiheuttaa jopa hengenvaaran – nyt kannattaa ottaa laturit irti seinästä

Syksyn ensimmäinen myrsky saapuu Suomeen 5:51
Pekka Pouta kuvailee saapuvaa myrskyä ennennäkemättömäksi. Katso, miten myrsky vyöryy Suomeen!

Suomeen rantautuva poikkeuksellisen kova syysmyrsky voi aiheuttaa häiriöitä myös sähköverkkoon. Sen seurauksena voi iskeä pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen "nollavika". Vaarallista vikaa voi ehkäistä muun muassa irrottamalla ylimääräiset sähkölaitteet pistorasioista. Nollaviasta uutisoi keskiviikkona aiemmin Iltalehti sekä Ilta-Sanomat.

Vaurioituneessa sähköverkossa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran, varoitellaan useiden suomalaisten sähköyritysten sivuilla.

Nollavian tunnistaminen: 

  • Osa valoista palaa poikkeuksellisen kirkkaasti tai jotkut valot normaalia himmeämmin
  • Valon voimakkuus  vaihtelee varsinkin sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua liian tiuhaan.
  • Voit saada sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.
  • Sähkökeskuksesta saattaa kuulua ”särinää” ja pauketta
  • Saatat haistaa palaneen käryä sähköön liittyen.

Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Tämä voi rikkoa kodin sähkölaitteita. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista.

Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä siitä, kun puu kaatuu sähkölinjalle ja katkaisee pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden. Esimerkiksi myrskyisä sää kasvattaa siis riskiä nollavian syntymiseen. Ennen Suomeen keskiviikkona rantautuvaa syysmyrskyä olisikin hyvä irrottaa ylimääräiset pienet sähkölaitteet ja laturit sähkövirrasta. Esimerkiksi puhelimen laturi voi nollavian johdosta pahimmillaan syttyä tuleen.

 –Useimpien kännyköiden laturit menevät rikki, jos niitä ei ota pois seinästä tuollaisen vian aikana. Laturit saattavat syttyä tuleen ja palaa ihan soihtuna, sähkönsiirtoyhtiö Carunan käyttöpäällikkö Jarm Ström varoittaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Strömin mukaan nollavian voi tunnistaa kotona esimerkiksi "tärisevästä" jääkaapista tai oudosti käyttäytyvistä hehkulampuista.

Mitä pitää tehdä, jos nollavika iskee?

Jos epäilet nollavikaa, katkaise heti sähköt sähköpääkeskuksen pääkytkimestä. Ota huomioon, että pääkeskuksen metallirunko voi olla jännitteinen, joten käytä esimerkiksi nahkahanskoja tai muuta sähköä johtamatonta materiaalia kytkimeen koskiessasi.

Ota tämän jälkeen yhteyttä oman sähköverkkoyhtiösi vikapäivystyksen numeroon.

MTV Uutiset seuraa Suomeen rantautuvaa myrskyä ja sen tuhoja. Voit lähettää omia kuvia, videoita ja kertomuksia toimitukseen Whatsappilla numeroon 040 578 5504 tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@mtv.fi.


Lue myös:

    Uusimmat