Tällaista vahinkoa sähkökatkot voivat aiheuttaa suomalaiskodeissa – vakuutusyhtiö muistuttaa: "Varoitusaika voi olla pahimmillaan hyvin lyhyt"

Nyt alkaa sähkönsäästökampanja – suurimmat säästöt saadaan lämmityksestä ja vedestä 1:41
KATSO MYÖS: Mikä on suositeltava aika olla suihkussa ja milloin on järkevämpää lämmittää sähkösauna? Suurimmat säästöt saadaan lämmityksestä ja vedestä.

Vakuutusyhtiö povaa suomalaiskoteihin vahinkoja tulevan talven ajastettujen sähkökatkojen vuoksi.

Kotitalouksissa on syytä varautua sähköpulan vuoksi tulevan talven mahdollisiin ajastettuihin sähkökatkoihin, Pohjola Vakuutus toteaa tiedotteessaan. Vakuutusyhtiö nimittäin ennakoi sähkökatkojen aiheuttavan kodeissa vahinkoja.

Jos sähkökatkoja kuitenkin tulee, ne näkyisivät kotitalouksille 1–3 tunnin pituisina katkoina sähkönjakelussa. Pohjola Vakuutus huomauttaa, että tiedossakin oleva sähkökatko aiheuttaa kotitalouksille kohonneen vahinkoriskin. 

– Sähkökatkon varoitusaika voi olla pahimmillaan hyvin lyhyt. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajille sähköä jakelevan yhtiön on saatava tieto hyvin tehokkaasti ja ripeästi kotitalouksille, jotta ihmiset pystyvät reagoimaan sähkökatkoon ja siten minimoimaan katkosta mahdollisesti aiheutuvat riskit ja vahingot, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo tiedotteessa.

"Aiheuttaa monissa ihmisissä epävarmuutta"

Kotitalouksien vahinkojen todennäköisyys kasvaa, jos tieto sähkökatkosta ei tavoita kaikkia asiakkaita, jotka eivät näin ollen osaa siihen varautua.

– Mahdollisista suunnitelluista sähkökatkoksista puhutaan nyt paljon, ja se aiheuttaa monissa ihmisissä epävarmuutta. Nyt onkin hyvä aika auttaa varautumisessa niin vanhempia sukulaisia kuin iäkkäämpiä naapureita, ja pitää huoli, että heiltä löytyy kodista helposti valmistettavaa ruokaa, paristoilla toimiva radio ja myös sähkökatkon aikaan luotettavia valonlähteitä, kuten paristokäyttöinen pöytävalaisin ja taskulamppu, Kujala sanoo.

Vakuutusyhtiö neuvoo laittamaan kodinkoneet, kuten lieden, uunin ja kiukaan pois päältä sähköjen yllättäen katketessa. Lisäksi on hyvä sulkea astian- ja pyykinpesukoneiden hanat, jotta vesivahingoilta vältyttäisiin. Palo- ja vuotovahinkojen riski on nimittäin koholla sähköjen kytkeytyessä jälleen päälle. Erityisesti siinä tapauksessa, että kotoa pitää poistua sähkökatkon aikana, on tärkeää pitää huolta siitä, että kodinkoneet ovat pois päältä.

– Yksi valaisin kannattaa kuitenkin jättää päälle, sillä sen kautta voi varmistua hetkestä, kun sähköt palaavat, Kujala neuvoo.

Näin valmistat ruokaa sähkökatkon aikana. Juttu jatkuu videon alla.

Miten ruokaa voi valmistaa sähkökatkon aikana? 0:58
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin videolta näet, miten ruokaa voi valmistaa sähkökatkon aikana.

Suurimmat riskit omakotitalojen asukkailla

Vakuutusyhtiön mukaan sähkökatkoille haavoittuvaisimpia ovat omakotitalossa asuvat. Oman kodin sähköä tarvitsevat kriittiset toiminnot tulisikin tunnistaa sekä selvittää, onko niihin saatavilla varavirtalähteitä.

Kun sähkökatko on ohi, pitää varmistaa, että lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteet sekä koneellinen pohjavedenpoisto käynnistyvät uudelleen. Jos lämmitys ei palaudu, putket voivat mahdollisesti jäätyä pakkasella. Putkien sulaessa tapahtuva lämpölaajeneminen halkaisee putket, jolloin kiinteistöön aiheutuu vesivahinko. 

– Jos putket ovat vaarassa jäätyä lämmitysjärjestelmän rikkoutumisen vuoksi, tulee asukkaan hankkia paikalle huoltoliike mahdollisimman pian. Tällä välin on tärkeää estää huoneen lämpötilan jäähtymistä esimerkiksi varalämmönlähteellä, kuten sähköpatterilla tai takalla, Kujala sanoo ja muistuttaa, että asukkaan tulee aina ennaltaehkäistä kotiinsa aiheutuvaa vahinkoa, jos se on mahdollista.

Herkemmät elektroniikkalaitteet, kuten televisiot ja tietokoneet, voivat mennä rikki yllättävän virtapiikin vuoksi. Näiltä vahingoilta voi suojautua ylijännitesuojalla varustetulla jatkojohdolla.

– Ylijännitesuojattu jatkojohto on erittäin edullinen tapa kodinelektroniikan suojaamiseen virtapiikkien ja jännitevaihteluiden varalle, Kujala summaa.

Katso myös: Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää 0:47
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin videolta näet, millainen on hyvä kotivara.

Lähde: OP Ryhmä

Lue myös:

    Uusimmat