Sähköautot Markkinaraadin käsittelyssä: Selviääkö niillä Suomen talvesta?

Markkinaraati: Sähköauto 15:19

Tämän viikon kovat pakkaset ovat jälleen olleet autoilijoiden kiusana.

Keskiviikon Huomenta Suomessa keskusteltiin sähköautoista. Markkinaraadissa aiheesta keskustelivat Kauppalehden toimituspäällikkö Jari Saario, Sähköinen liikenne -hankkeen johtaja Elias Pöyry sekä VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko.

Sähköautot ovat saaneet kritiikkiä siitä, että niiden suorituskyky kärsii Suomen talvisissa olosuhteissa.

– Itse ajan sähköautolla ja tulin tänään 16 asteen pakkasessa. Käynnistyi, ja lämmitys toimii paljon nopeammin kuin bensiiniautossa, Pöyry kehaisee.

Saarion mukaan työmatkaliikenne onnistuneekin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja muissa kasvukeskuksissa mainiosti myös sähköautolla.

– Eikä talvella tarvitse välttämättä edes kesämökille mennä, että sekään ei ole mikään argumentti enää, Saario kertoo.

Laurikko muistuttaa, että ongelmia ei välttämättä tulekaan, mikäli auton akkukapasiteetti on riittävä.

– Se täytyy muistaa, että sähkölämmitykseen tarvitaan sähköä sähköautossa. Ja se hyvin äkkiä käyttää siihen lämmitykseen saman verran, mitä ajamiseen kuluu. Jos akkukapasiteetti on rajallinen, kuten se useissa autoissa on, se voi lyhentää ajomatkaa merkittävästi, hän toteaa, Pöyry sanoo.

Keskustelua herätti myös Teslan mahdollinen paremmuus, tai ainakin suurempi akkukapasiteetti, esimerkiksi japanilaisvalmisteisiin sähköautoihin nähden.

– Ongelmahan on se, että me olemme täällä pohjolassa aika pieni markkina. Näiden autojen markkinoilla nämä kylmät olosuhteet eivät ole ollenkaan samassa mittakaavassa kuin meillä. Onneksi Japanin pohjoisosissa on kylmää, koska muuten japanilaiset unohtaisivat kokonaan tämän kylmän, Laurikko toteaa.

Teknologia kuitenkin on Pöyryn mukaan jatkuvassa kehityksessä ja myös japanilaisvalmistajat kehittävät malleja, joissa on aiempaa paremmat lämmityslaitteet, jotka kuluttuvat vähemmän sähköä. Silloin myös autolla pääsee pidemmälle. 

Pitäisikö julkisen liikenteen siirtyä vahvemmin sähköautoihin? Miten sähköautot ovat lyöneet läpi Saksassa? Katso videolta myös, mitä mieltä raati on Norjan sähköautoja tukevasta politiikasta. 

Lue myös:

    Uusimmat