Sähköauton hankintatuki ei loppunutkaan – Traficomilta iloisia uutisia auton ostamista pohtiville

Sähköautojen kysyntää voi lisätä kepillä tai porkkanalla, mutta porkkana lensi juuri roskiin 5:02
Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio harmitteli MTV Uutiset Liven haastattelussa sähköauton hankintatukien loppumista. Hänen mukaan suoralle hankintatuelle olisi edelleen vahvat perusteet. Kallio on huolissaan myös tukien päättymisen vaikutuksista polttomoottoriautoilla ajaviin, joiden polttoainekustannukset uhkaavat nousta jakeluvelvoitteen kiristymisen seurauksena.

Sähköauton hankintatuki saa jatkoa. Hankinta- ja muuntotukiin on myönnetty yhteensä noin 1,5 miljoonan euron lisärahoitus.

Ajoneuvojen hankinta- ja muuntotukiin on osoitettu noin 1,5 miljoonan euron lisämääräraha vuoden 2022 neljännessä lisätalousarviossa, tiedottaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Alkuperäinen, vuodelle 2022 tarkoitettu hieman yli 17 miljoonan euron määräraha ehdittiin varaamaan loppuun syyskuun lopulla.

Hallitus kuitenkin esitti marraskuussa käsiteltyyn vuoden viimeiseen lisäbudjettiin noin 1,5 miljoonan euron lisämäärärahaa, joka oli alun perin varattu käytettäväksi ensi vuonna. Koska henkilöautojen tukikausi päätettiin katkaista vuoden loppuun, ensi vuodelle varattu määräraha vapautui käytettäväksi jo tänä vuonna.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi syyskuussa, että hankintatuki on täyttänyt tehtävänsä muutoksen vauhdittajana.

– Monia harmittaa, että hankintatuki loppuu, mutta yhteiskunnan ja ilmaston kannalta on hienoa, että siirtymä sähköiseen liikenteeseen on paljon nopeampaa kuin ennustettiin. Nyt kysyntä on jo ylittänyt tarjonnan, Harakka totesi liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

Lisärahoituksen myötä sähköauton hankintaan tarjolla olevaa 2 000 euron tukea olisi teoriassa saatavissa jopa 750 uuden alle 50 000 euroa maksavan auton hankintaan, mikäli lisärahoitus menisi puhtaasti sähköautoihin.

Auton konvertointia kaasukäyttöiseksi tuetaan 1 000 eurolla ja etanolikäyttöiseksi muuntamista 200 eurolla.

Määrärahojen tilanne (28.11.2022)

  • Sähköhenkilöautot ja muuntotuet: 92 % varattu
  • Kuorma-auto ja perävaunu (kaasu ja sähkö): 18 % varattu
  • Pakettiautot (kaasu ja sähkö): 34 % varattu

Tukea voi hakea täyssähköautojen ja kuorma-autojen hankintatuen ja muuntotuen osalta 31.3.2023 asti sekä pakettiautojen hankintatuen osalta 31.12.2022 asti. 

Autoalan Tiedotuskeskus huomauttaa, että hankintatukihakemuksia kannattaa jättää vuoden loppuun asti, vaikka määräraha loppuisikin uudelleen joulukuun aikana. Määrärahaa vapautuu jonkin verran myös peruuntuneista tai epähuomiossa useaan kertaan tehdyistä hakemuksista.

Jäljellä olevien määrärahojen tilanteen voi tarkistaa Traficomin verkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat