Näin moneen sähköautoon hankintatuen lisärahoitus riittää – "Ei tällä kuuhun mennä"

Yllättyikö autoala sähköautojen hankintatuen loppumisesta? 3:55
Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoi pari viikkoa sitten MTV Uutiset Livessä, mitä autoalalla ajatellaan sähköautojen hankintatukien lopettamisesta. Tällä viikolla Traficom tiedotti hankintatukiin osoitetusta pienestä lisärahoituksesta. Pian tukea ei kuitenkaan ole enää tarjolla.

Sähköautojen hankintatuki loppuu, mutta hallituksen osoittaman lisärahoituksen ansiosta sitä riittää vielä joihinkin satoihin autoihin. Autoala on mielissään lisärahoituksesta, mutta muistuttaa, ettei sillä pötkitä pitkälle.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio ei yllättynyt, kun Traficom tiedotti aiemmin tällä viikolla ajoneuvojen hankinta- ja muuntotukiin osoitetusta lisärahoituksesta.

– Tämä on osa siitä viidestä miljoonasta eurosta, joka aiemmin oli budjetoitu ensi vuodeksi, mutta jonka hallitus päätti perua, Kallio kertoo MTV Uutisille.

Kallion mukaan jo perumisen yhteydessä kävi selväksi, että osa säästyneistä määrärahoista siirretään varattavaksi vielä tälle vuodelle.

Rahahana tiputtaa vielä vähän aikaa

Traficom kertoi tiistaina hallituksen esittäneen vuoden viimeiseen lisäbudjettiin hankinta- ja muuntotuille noin 1,5 miljoonan euron lisämäärärahaa, joka oli alun perin varattu käytettäväksi ensi vuonna. Koska henkilöautojen tukikausi päätettiin katkaista vuoden loppuun, ensi vuodelle varattu määräraha vapautui käytettäväksi jo tänä vuonna.

Autoalalla on otettu hieman ennakkoon arvioitua suurempi lisärahoitus ilolla vastaan, vaikkakin sitä riittänee vain noin 700 uuden sähköauton hankinnan tukemiseen.

– Kauaa se ei kestä. Pieni ja lyhytaikainen positiivinen signaali on kuitenkin kyseessä – etenkin tilanteessa, jossa sähkön hintakeskustelu ja taantuma rökittävät autokauppaa. Tyhjää parempi siis. Mutta toki, ei tällä kuuhun mennä, eikä Suomen päästötavoitteita saavuteta, Kallio sanoo.

Tuesta ei ole erikseen korvamerkitty osuuksia hankintatuelle ja muuntotuelle, vaan tukea jaetaan kokonaispotista kysynnän mukaan. Kallio arvioi, että muuntotuet vievät lisärahoituksesta 100 000 euroa.

Hätiköity johtopäätös?

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi ministeriön tiedotteessa syyskuussa, että siirtymä sähköiseen liikenteeseen on paljon nopeampaa kuin ennustettiin.

– Nyt kysyntä on jo ylittänyt tarjonnan, joten hankintatuki on täyttänyt tehtävänsä muutoksen vauhdittajana, Harakka totesi.

MTV Uutiset Livessä taannoin vieraillut Tero Kallio totesi tuolloin, että vaikka Suomeen tuodut sähköautot ovatkin menneet nopeasti kaupaksi, ei se automaattisesti tarkoita, että hankintatuki olisi turha.

– Ehkä vähän hätiköity johtopäätös tuon hankintatuen tarpeesta, Kallio harmitteli.

Kallion koko haastattelun voit katsoa alta.

Sähköauton hankintatuki loppuu – asiantuntija arvioi, vaikuttaako se sähköautojen kysyntään 11:26
Sähköauton hankintatuki loppuu – asiantuntija arvioi, miten se vaikuttaa sähköautojen kysyntään.

Lue myös:

    Uusimmat