Hankintatuen suosio räjähti – näin sinäkin voit saada mojovan alennuksen uudesta autosta

Sähköautoilu tutuksi – tässä Kamuxin vinkit 2:09
Videolla Kamux-autoliikkeen vinkit sähköautoilun aloittamiseksi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myöntää tukea sekä sähköauton hankintaan että henkilöauton etanolimuunnokseen. Kumpikin tuki on kasvattanut suosiotaan.

Liikenne tuottaa noin viidenneksen kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Tieliikenteen tuottamista päästöistä henkilöautoilun osuus on yli puolet.

Päästöjä voidaan vähentää monin keinoin, kuten lisäämällä kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä ja vaikuttamalla yhdyskuntarakenteeseen siten, että auton käytön tarve vähenisi erityisesti kaupunkiseuduilla.

Traficomin mukaan maamme henkilöautokantaan tulisi vaikuttaa siten, että entistä suurempi osuus henkilöautoista käyttäisi sähköä, kaasua tai korkeaseosetanolia käyttövoimanaan. Myös vanhan auton päästöjä voi vähentää muuntamalla auton kaasulla tai korkeaseosetanolilla käyväksi.

Sähköautojen hinnat laskussa, tukihakemusten määrä kasvussa

Sekä sähköauton hankintatukea että henkilöauton muuntotukea on haettu edellisvuosina varsin maltillisesti, mutta vuoden 2019 marras-joulukuussa hankintatukihakemusten määrä nousi merkittävästi. Sama kehitys jatkui alkuvuodesta 2020.

Suurin nousu on tapahtunut sähköautojen hankintatuessa, jonka myönnetty määrä on kasvanut huimat 430 prosenttia edelliseen vuoteen 2018 verrattuna. Etanolimuunnoksissa kasvu myönnetyn tuen määrässä oli 24 prosenttia ja kaasuautomuunnoksissa 40 prosenttia. Yhteenlaskettuna hankinta- ja muuntotukia haettiin ja myönnettiin vuonna 2019 lähes 100 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Näyttää siltä, että kun uusien täyssähköautojen hankintahinnat ovat alkaneet vähitellen laskea, myös hankintatuen houkuttelevuus on kasvanut, sanoo erityisasiantuntija Mika Idman.

Täyssähköauton hankintatuen saamiseen liittyy tiettyjä ajoneuvoon liittyviä rajoitteita, kuten esimerkiksi 50 000 euron enimmäishinta. Tukea ei saa, jos auton hankintaan on käytetty jo romutuspalkkiota.

Tukea 2 000, 1 000 tai 200 euroa

Liikenne- ja viestintävirastosta on voinut hakea hankintatukea uuden täyssähköauton hankintaan tai pitkäaikaiseen vuokraukseen vuodesta 2018 lähtien. Traficom myöntää myös muuntotukea vanhan auton muuntamiseksi kaasu- tai korkeaseosetanolikäyttöiseksi.

Viime vuoden marraskuussa sähköauton hankintatukea myönnettiin yhteensä 496 henkilölle ja joulukuussa miltei 250 henkilölle. Tammi-toukokuussa 2020 tukea myönnettiin 756 henkilölle.

Täyssähköauton hankintatuki on 2 000 euroa, muuntotuki kaasukonversiolle on 1 000 euroa ja etanolikonversiolle 200 euroa. Hankintatuen saa suoraan autokaupassa ostettavan sähköauton hinnan alennuksena. Muuntotuki maksetaan suoraan tuen saajalle.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat