Sähköautoilija, varo! Tämä latausmoka voi olla kohtalokas: "Pahoin pelkään, että tulevat lisääntymään"

Sähköauton virheellinen lataustapa voi johtaa tulipaloon.

Vaikka yhä useampi suomalainen hankkii sähköllä kokonaan tai osittain kulkevan auton, eivät monet auton omistajat ole vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan tietoisia sähköauton lataamiseen liittyvistä riskeistä.

– Pahoin pelkään, että sähköautojen lisääntyessä erityisesti lataamiseen liittyvät vahingot tulevat lisääntymään. Useimmiten kyse on pienistä oikosuluista tai sähkövioista, mutta pahimmillaan virheellinen lataustapa saattaa aiheuttaa suuren, jopa ihmishenkiä vaarantavan tulipalon, LähiTapiola Varsinais-Suomen korvausjohtaja Marko Erkkilä kertoo LähiTapiolan verkkosivuilla.

LähiTapiolan mukaan ongelmia tulee, jos sähköautoja ladataan autojen mukana tulevilla väliaikaisilla latauslaitteilla. Pahin tulipalon uhka ei kuitenkaan koske latausjohtoa, vaan pistorasiaa ja siitä lähteviä johtoja.

– Kun autoa ladataan väliaikaisella johdolla, tulee latausjohto helposti työnnettyä lähimpään paikalta löytyvään pistorasiaan miettimättä asiaa sen kummemmin, Erkkilä kertoo.

"Voi johtaa jopa kuolemaan"

Pientalojen ja autotallien sähköpistorasiat voivat olla vuosikymmenien ikäisiä. LähiTapiola muistuttaa, että silmämääräisesti katsottuna ei voi tietää, onko johdinten eristyskyky yhä riittävä.

Johdot voivat lisäksi kulkea pitkän matkaa sähköpääkeskukseen tai ryhmäkeskukseen esimerkiksi villojen tai sahanpurun ympäröimänä. Jos lataaminen kestää pitkään, johto tai kytkimet saattavat kuumentua ja lopulta syttyä palamaan.

– Vaaratilanteita aiheutuu nimenomaan siitä, että sähköautoja ladataan joka päivä ja pitkiä aikoja. Vanhat sähköjohdot eivät välttämättä sitä kestä, ja kun lataus tapahtuu vielä yöaikaan, voi syttyvät tulipalot pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan, Erkkilä kertoo.

LähiTapiolan mukaan paras keino varmistaa sähköauton turvallinen lataus on ostaa kotiin siihen tarkoitukseen valmistettu latauslaite. Pientalojen osalta laitteiden hinnat ovat 1 000–2 000 euroa, kun summaan sisältyy sähkömiehen tekemä asennus.

Lue myös:

    Uusimmat