Mainos

Sähköalan riitaan sovintoesitys – sähköasentajien lakko uhkaa laajeta

Sähköalan riitaan on annettu sovintoehdotus, kertoi valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä varhain tänään.

Helteen mukaan Sähköliitto ja Teknologiateollisuus vastaavat ehdotukseen illalla kello seitsemän valtakunnansovittelijan toimistolla. Ehdotus ei ole julkinen, ennen kuin osapuolet ovat antaneet vastauksensa.

Helle suosittelee valtakunnansovittelijan toimiston verkkosivulla julkaistussa tiedotteessa, että osapuolet hyväksyvät sovintoehdotuksen.

–  Riidan pitkittyminen ei lisää ratkaisumahdollisuuksia, vaan päinvastoin hankaloittaa sovun löytymistä, Helle arvioi.

Teknologiateollisuuden mukaan yritykset kärsivät jo sähköasentajien lakosta

Vajaan tuhannen sähköasentajan lakko alkoi keskiviikkona. Teknologiateollisuuden mukaan siitä on jo aiheutunut häiriöitä ja kustannuksia alan yrityksille. Tilannetta eilen kommentoineen Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroisen mukaan kaikki alan yritykset ovat joutuneet tekemään poikkeusjärjestelyjä, kun omat sähkömiehet ovat olleet lakossa.

–  Meillä on alan kaikki yritykset työtaistelujen piirissä ja vahinkoja ja menetyksiä tulee koko ajan. Mitä nopeammin asia saadaan pois päiväjärjestyksestä, sen parempi, Inkeroinen sanoi ennen valtakunnansovittelijan luo menemistään.

Inkeroisen mukaan osa yrityksistä on jo joutunut osittain ajamaan alas tuotantoaan. Hän pelkää, että edessä saattaa olla jopa tuotannon keskeytyksiä, jos lakko laajenee, kuten Sähköliitto on uhannut.

Laajempi toinen lakko alkaa perjantaina, mikäli osapuolet eivät pääse sopuun. Tuolloin sen piirissä olisivat kaikki Teknologiateollisuuden sopimusalalla työskentelevät lähes 2  500 Sähköliiton jäsentä.

Kiista koskee työehtojen neuvottelua. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat ilmoittaneet, että sähköalan työntekijöiden työehdot sisällytetään alan pääsopimukseen eli niin sanottuun metallin sopimukseen. Sähköliitto katsoo, että sillä on oltava mahdollisuus neuvotella erillinen työehtosopimus suoraan Teknologiateollisuuden kanssa.

Sähköliitto katkaisi perjantaina neuvottelut myös metsä-alalla työskentelevien sähköasentajien työehtosopimuksista Metsäteollisuuden kanssa. Sähköliitto haluaa näin peesata Paperiliittoa, jonka tähän asti tahmeat neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa jatkuvat maanantaina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.