Mainos

Sade on piiskannut eteläistä Suomea päivien ajan – "Vauhti on hurja"

Uudellamaalla on ylitelty jo keskiarvoja, mutta koko Suomessa on satanut tähän mennessä yhteensä tavanomaista vähemmän.

Meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta mieltää, että nyt lankeavat sateet ovat etelässä määrältään keskiarvon ylittäviä, mutta eivät tavattomia.

– Tällä viikolla runsaimmat sateet ovat etelässä ja lounaassa, ainakin keskiviikkoiltapäivään saakka, mutta viikonlopusta eteenpäin koko Suomi saa vettä. Torstaina ja perjantaina saattaa olla tilapäisesti poutaista ja Lappi ollut viime päivinäkin poutainen.

Tuovisen mukaan ensi viikosta alkaen saataneen vuorotellen sadepäivä ja poutapäivä, auringonkin jo näyttäytyen.

Korkeapaine blokissa idässä

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla kerrotaan, että sademäärän vuosien välinen vaihtelu on Suomessa huomattavan suurta verrattuna esimerkiksi lämpötilan vaihteluihin.

– Seuraavien päivien sateet ovat tulevasta matalapaineesta, joka nousemassa Valko-Venäjältä.

Meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että eteläisessä Suomessa satanee vielä tällä viikolla ainakin 30 millimetristä ylöspäin, eikä ole mahdotonta, että määrät yltäisivät jopa 50 millimetriin.

Perimmäinen syy on korkeapaineessa, joka Suomessa vieraili syyskuun lopussa ja alkoi hitaasti väistymään.

– Nyt se on jäänyt blokkiin idässä ja matalapaine on pysähtynyt yllemme. Kaakosta nousee lämpöä ja kosteutta lisää, joka voimistaa ilmiötä edelleen.

Jatkossa matalapaineet saattavat löytää uuden reitin esimerkiksi Jäämeren kautta, jolloin sateet alkaisivat väistyä.

Sade-ennätys yhä arvoitus

Meteorologi Tuovisen mukaan lokakuun kolmas ja neljäs viikko ratkaisevat, millaiseksi kuluvan vuoden lokakuun sademäärä muodostuu.

– Arvioita siitä, yltääkö lokakuu uuteen sade-ennätykseen, on vielä haastava antaa. Tällä hetkellä ei päästä vielä lähituntumaan, mutta toisaalta mikäli sää jatkuu yhtä sateisena, on se mahdollista.

Meteorologi Paavo Korpela muistuttaa, että suuressa osassa maata on satanut tähän mennessä vuotta yhteensä tavanomaista vähemmän.

Osoitteessa ilmastokatsaus.fi voi tarkkailla Suomen ja muun maailman sään ja ilmaston kehitystä. Sivustolta löytyy muun muassa kuukausikatsaukset kuluneesta säästä, artikkeleja, ennusteita ja tietoiskuja uusimmista tutkimustuloksista.

Ilmatieteen laitos kertoo, että parin päivän päästä ollaan viisaampia.

– Tilastoissa ei 1960-luvulta eteenpäin kuitenkaan ole havaittavissa kovinkaan montaa lokakuuta, jolloin Uusimaalla ja etelärannikolla yleisesti olisi ylitetty sadan millimetrin sademäärä. Paljon enemmän on lokakuita, jolloin on jääty jopa alle 50 millimetrin. Keskimäärin lokakuussa sataa 60-70 millimetriä, tällä hetkellä Uudellamaalla kerätty luku on jo 85 millimetriä.

Meteorologi Jari Tuovisen mukaan sadekausi ei kuitenkaan aiheuta muita sääilmiöitä.

– Laaja-alaisia matalapainesateita ja ajoittain voi esiintyä voimakasta puuskittaista tuulta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.