Kolkuttaako ensilumi jo ovella? Katso kuukausiennusteesta, kuinka syksy synkkenee ryminällä

4:11
Pekka Pouta kertoo kuukausiennusteen suorassa lähetyksessä!

Jos kuukausiennustetta on uskominen, terminen syksy alkaa tavanomaista aikaisemmin. 

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo Forecan blogissa, että elokuun loppu ja syyskuun alku ovat totuttua viileämmät, vaikka hetkittäisiä 20 asteen lukemia voidaan kokea.

Runsaat sateet jatkuvat osassa maata loppuviikon.

Mäntykannaksen mukaan viileä sää jatkuu pitkälle syyskuuhun. Syksy alkaa tänä vuonna varhain.

– Ensilumikin voi tämän ennusteen perusteella tulla etuajassa, Lappiin ehkä aika piankin. Yöpakkasia on jo ollut ja on ennusteissa jatkossakin, toteaa Mäntykannas.

Kuluva viikko lämpenee loppua kohden

Keskilämpötila on tällä viikolla maan etelä- ja pohjoisosassa 1–3 astetta keskimääräistä viileämpi, maan keskiosassa paikoin jopa 3–6 astetta keskimääräistä viileämpi.

Alkuviikko on viileä, mutta loppuviikosta lämpötila nousee ujosti. Alkuviikolla vallitsevat 10–15 asteen lämpötilat nousevat tällöin laajalti noin 15–20 asteeseen.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Lue lisää:

Yöpakkaset ovat mahdollisia koko viikon.

Mäntykannaksen mukaan voimakas matalapaine tuo viikon keskivaiheilla runsaita sateita Suomeen. 

– Tämän matalapaineen yhteydessä voi paikoin ropsahtaa taas jopa puolet elokuun keskimääräisestä sademäärästä. Matalapaine jämähtää Suomen eteläpuolelle Keski-Eurooppaan koko loppuviikoksi. Tavanomaista kylmemmän sään alue yltääkin Suomesta pitkälle keskiseen Eurooppaan asti, Mäntykannas sanoo.

Edessä synkkä ja kylmä syyskuu

Elokuun 30. päivä alkavalla viikolla Suomeen virtaa pilvistä ja kylmää säätä.

Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella Suomessa 0–1 astetta keskimääräistä viileämpi.

Tämän hetken ennusteen mukaan 20 asteen lukemat voivat kuitenkin olla vielä paikoin mahdollisia alkuviikolla maan etelä- ja keskiosassa, sen jälkeen sää viilenisi uudelleen.

Sadetta ei kuitenkaan pitäisi tulla erityisen paljoa syyskuun kolmella ensimmäisellä viikolla.

– Tämä voi tarkoittaa, että palataan lähelle keskimääräisiä sademääriä tai että eri säämallien välillä on suurta hajontaa siitä, mitä tuleman pitää.

Sää kehittyy kylmempään suuntaan syyskuun mittaa. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä viileämpi.

Ennusteen toteutuessa, terminen syksy voi alkaa etuajassa suuressa osassa maata. Termisen syksyn katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvämmin 10 asteen alapuolelle.

–  Kuukausiennusteella on kuitenkin tapana usein jumittaa tietynlainen säätilanne Suomen ylle, eikä se välttämättä saa kiinni pidemmällä olevia muutoksia. Vielä ei siis ole varmuutta siitä, toteutuuko näin viileä jakso, mitä kuukausiennuste antaa olettaa.

Ensimmäiset lumisateet puolestaan tulevat säätilastojen mukaan tunturien huipuille tavallisesti elo–syyskuussa.

Laajemmin pohjoisessa Lapissa ensimmäinen ehjä lumipeite sataa keskimäärin syyskuun lopussa ja lokakuun alkupuoliskolla, maan eteläosassa lokakuun lopussa ja marraskuun alkupuoliskolla.

Katso viiden vuorokauden supersääennuste yli 100:lle paikkakunnalle!

Jos ennuste ei näy, voit katsoa sen tästä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja