Mainos

Näin kaatosateet jämähtävät Suomen ylle viikonlopuksi – katso sadetutka

Viikonlopuksi ennustetaan runsaita sateita Länsi-, Pohjois- ja paikoin Etelä-Suomeen. Idässä on laajalti poutaa ja lämmintä.

Sään kahtiajako alkaa jo tänään perjantaina. Pohjoisessa ja Pohjanmaan rannikolla tulee sateita ja lämpötilat jäävät sateessa alle kymmeneen asteeseen. Sadealue on tänään melko kapea. Idässä ja etelässä päivä on poutainen ja lämpötilat ovat yli 15 asteessa, paikoin jopa 20 astetta voi olla lähellä.

Voimakkaat kesä- ja kevätsateet yleistymässä?

Viikonlopun sademäärät voivat yltää paikoin jopa 30-50 millimetriin ja tämä vastaa koko toukokuun keskimääräisiä sademääriä.

Tilastollisesti toukokuu ei ole tyypillistä rankkasateiden aikaa, vaan rankimmat sateet tulevat Ilmatieteen laitoksen mukaan yleensä heinäkuussa ja elokuussa.

Suuria sademääriä on kuitenkin tullut myös toukokuussa. Suurin toukokuussa mitattu vuorokautinen sademäärä on 88,4 millimetriä, Kuusankoskella 31. toukokuuta 1988. Tasan kaksi vuotta sitten maan itäosassa oli poikkeuksellisen runsaita sateita. Silloin suurin vuorokautinen sademäärä, 63,4 millimetriä, mitattiin Mikkelin lentoasemalla 13. toukokuuta 2014. Myös Varkaudessa, Sulkavalla ja Kangasniemellä satoi vuorokaudessa yli 50 millimetriä. Kaikkien aikojen suurin vuorokautinen sademäärä on 198,0 millimetriä ja se on mitattu Espoon Lahnuksessa 21. heinäkuuta 1944.

Tuntisateita on mitattu säännöllisesti noin kymmenen vuoden ajan. Suurin toukokuun tuntisade on 27,8 millimetriä Seinäjoen Pelmaalla 29. toukokuuta 2007. Kaikki kuukaudet huomioon ottaen suurin mitattu tuntisade on 59,2 millimetriä, Oulun Pellonpäässä 18. heinäkuuta 2014.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmastonmuutoksen arvioidaan vaikuttavan niin, että erityisesti kesän rankkasateet voimistuvat, mutta myös keväällä odotetaan satavan aiempaa enemmän ja voimakkaammin.

Etelästä on nousemassa uusi sadealue viikonlopuksi. Tämän sadealueen reitti aiheuttaa meteorologeille harmaita hiuksia.

– Eri sääennustemallit ovat edelleen erimielisiä sateen sijainnista. Runsaita sateita on tulossa näillä näkymin länteen, pohjoiseen ja paikoin etelään ja sää on koleaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun tilanne on vaihdellut ennustemalleissa. Uusin malli näyttää nyt, että runsaat sateet alkaisivat pääkaupunkiseudulla lauantaina iltapuolella, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Itä- ja Kaakkois-Suomessa on lauantaina lämmintä. Auringon paistaessa lämpötilat voivat kivuta 20 asteen tienoille. Etelässä ja lännessä sateen alueella lämpötilat ovat kymmenen asteen vaiheille, pohjoisessa kymmenen asteen molemmin puolin.

Jopa kuukauden sateet parissa päivässä

Sunnuntaina saderintama näyttää asettuvan lännen ja pohjoisen ylle, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudullakin voi tulla sateita. Kaakossa ja idässä 20 asteen lukemat ovat edelleen mahdollisia.

Viikonlopun sateet ovat paikoin niin runsaita, että parissa päivässä taivaalta voi tulla jopa kuukauden sademäärä, 30-50 millimetriä.

– Viikonlopun sää näyttää kurjimmalta etenkin Vaasa–Oulu-linjalla. Vettä tulee runsaasti ja sää on koleaa. Joillain paikkakunnilla sade voi olla lähes tauotonta viikonlopun aikana, sanoo Markus Mäntykannas.


Miltä ennuste näyttää omalla alueellasi? Katso sadetutka ja paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.