Saatko tarpeeksi rautaa? Tarkkaile näitä merkkejä!

Keho tarvitsee rautaa, mutta ei tuota sitä itse. Raudanpuute on maailman yleisin ravintoperäinen puutostila. Nämä oireet voivat kertoa sinun kärsivän raudanpuutteesta!

Keho tarvitsee rautaa esimerkiksi punasolujen muodostukseen ja hemoglobiiniin sitoutuneena hapen kuljettamiseen kudoksille. Raudan saanti ravinnosta on välttämätöntä, mutta vähäinenkin määrä onneksi riittää.

Erityisesti naisten, vanhusten, kasvissyöjien, odottavien ja imettävien äitien, laihduttajien, urheilijoiden, kasvissyöjien, keliakiaa tai Crohnin tautia sairastavien ja verenluovuttajien kannattaa kiinnittää huomiota raudan riittävään saantiin. Perusterve ihminen ei tarvitse lääkkeellistä rautalisää, vaan hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi liha, sisäelimet, täysjyvävilja, kaali, pinaatti ja palkokasvit.

Alla listatut oireet voivat kieliä raudanpuutteen aiheuttamasta anemiasta. Pahimmillaan anemia voi johtaa jopa sydänongelmiin, ja se voi olla erityisen vaarallista vanhuksella. Ikäihmisellä raudanpuutteen oireet voidaan helposti tulkita iästä johtuviksi, joten heidän kohdallaan kannattaa kiinnittää riittävään raudansaantiin erityishuomiota.

Nämä oireet voivat kertoa raudanpuutteesta

 

Väsymys

Väsymys on yleisin raudanpuutteen aiheuttama oire, jota voi olla myös vaikea yhdistää puutostilaan. Raudanpuute vaikeuttaa hapen kulkemista kudoksiin, joten ei ihme, että keho ei ole energisimmillään. Mikäli väsymyksen lisäksi tunnet olosi heikoksi, ärtyneeksi ja koet keskittymisvaikeuksia, kyse voi olla raudanpuutteesta.

Kalpeus

Hemoglobiini saa ihon hehkumaan, ja sen vähyys heijastuu ihoosi. Raudanpuute voi heijastua ihoosi ja saada sinut näyttämään tavallista kalpeammalta.

Hengästyminen ja huimaus

Raudanpuute voi näkyä yleiskunnon heikentymisenä. Voit kokea hengästyväsi tavallista helpommin. Raudanpuute voi aiheuttaa myös huimausta.

Päänsärky

Raudanpuutteesta kärsiessä happi ei kulkeudu kudoksiin niin tehokkaasti kuin pitäisi. Tämä saattaa johtaa päänsärkyyn.

Hermostuneisuus

Raudanpuute voi olla syynä selittämättömän stressaantuneeseen, hermostuneeseen ja ahdistuneeseen oloon. Raudanpuutteesta ja sen aiheuttamasta hapen vähyydestä johtuen kehon voi olla vaikea rentoutua.

Hiustenlähtö

Raudanpuutteesta kärsiessä keho siirtyy ikään kuin selviytymistilaan. Tärkeintä on saada happea kulkemaan riittävästi kudoksiin ja elimiin, joten hiukset voivat jäädä paitsioon. Tämä voi näkyä hiustenlähtönä.

Ihon kuivuminen

Erilaiset iho-ongelmat, kynsien halkeilu, huulten rohtuminen voivat olla merkkejä raudan puutteesta.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Health.com, Rautainfo.fi

Pinaatti on hyvä raudan lähde – katso ohjeet käsittelyyn!


Lue myös:

    Uusimmat