Näin paljon pitää ajaa työmatkoja kuukaudessa, jotta saat täyden 7 000 euron veroedun

Näin hallitus parantaa työmatkavähennystä 2:14
Näin hallitus parantaa työmatkavähennystä – katso videolta, mitä muutoksia on luvassa

Matkakulut pienentävät verotettavan ansiotulon määrää.

Verottaja kertoo, että alle 40 000 euroa vuodessa ansaitsevat saivat Verohallinnolta eniten vähennyksiä kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista vuonna 2020. Keskimääräinen vuonna 2020 tehty vähennys oli noin 2800 euroa, josta vähennettäväksi jäi noin 2 050 euroa omavastuun jälkeen.

Matkakulut pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Palkansaajan 40 000 euron verotettavilla vuosituloilla vähennyksen verohyöty keskimääräisestä vähennyksestä on noin 800 euroa.

Kodin ja työpaikan väliset matkakulut pienentävät verotettavan tulon määrää maksimissaan 7 000 euroa. Maksimivähennyksiä saaneista 74 prosenttia on miehiä.

Verohallinnon tilastoista ei näe, kuka on hakenut vähennyksiä julkisen liikenteen matkalipuista ja kuka on hakenut niitä oman auton käytöstä. Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi kuitenkin vähentää oman auton käytön perusteella ainoastaan, jos tietyt ehdot täyttyvät.

– Maksimivähennyksen tehneet ovat todennäköisesti juuri heitä, joilla on oikeus vähentää kulut oman auton käytön perusteella, johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoo Verohallinnon verkkosivuilla.

– Maksimivähennyksen saaminen edellyttää keskimäärin noin 640 euron kuukausittaisia kustannuksia. Kun vähennys laskettiin vuoden 2020 verotuksessa kilometrikohtaisella arvolla 0,25 euroa/km, edellyttää maksimivähennys keskimäärin 2 560 kilometrin ajoa kuukausittain.

Jos kuukaudessa arvioidaan olevan 22 työpäivää ja maksimivähennyksen saaja ajaa päivittäin edestakaisen matkan työpaikalle, on Verohallinnon mukaan maksimivähennyksen saajan matka työpaikalle yhteen suuntaan vähintään 58 kilometriä.

Viime vuonna verovähennyksiä kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista sai lähes 700 000 henkilöä. Summa oli kaikkiaan yhteensä 1,4 miljardia euroa.

– Kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat olleet jo vuosia sekä hakijoiden lukumäärän että haetun euromäärän perusteella suosituin verovähennys, vaikka korona vähensikin hakijoiden määrää vuosien 2019 ja 2020 välillä 5,6 prosenttia, kerrotaan Verohallinnon verkkosivuilla.

Kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on nyt 750 euron omavastuu. Vähennystä kannattaa hakea vain siinä tapauksessa, että omavastuu ylittyy.

Hallitus julkisti perjantaina linjauksensa toimista, joilla kompensoidaan energian hinnannousua.

– Asunnon ja työpaikan välisen matkakuluvähennyksen enimmäismäärää korotetaan määräaikaisesti vuoden 2022 verotuksessa 7 000 eurosta 8 400 euroon. Lisäksi kilometrikohtaista matkakuluvähennystä omalla autolla kuljettaessa korotetaan määräaikaisesti vuodelle 2022 säätämällä sen määräksi 0,30 e/km, kerrotaan valtiovarainministeriön verkkosivuilla.

Iiris Suomela ja Riikka Purra ottivat yhteen bensan hinnasta 14:29
Näin Iiris Suomella ja Riikka Purra ottivat yhteen bensan hinnasta Asian ytimessä -ohjelmassa. 

Lue myös:

    Uusimmat