Saatko sinäkin "jälkijäristyksiä"? Orgasmin jälkeiset supistukset ovat eroottinen mysteeri

Jälkijäristykset ovat tahdosta riippumattomia lihassupistuksia, joiden todellinen olemus on vielä hämärän peitossa.

Kasandra Brabaw on huomannut mielenkiintoisen ilmiön: hänen naisystävänsä saa toisinaan seksin jälkeen "miniorgasmeja", joita ilmaantuu jopa minuutteja varsinaisen orgasmin jälkeen.

– Niin paljon kuin haluaisinkin uskoa, että minulla on maagisia seksisupervoimia, jotka saavat aikaan orgasmin jälkijäristyksen, monet ihmiset kokevat samaa, Kasandra kirjoittaa Refinery29-sivustolla.

Kehon tapa kokea orgasmi kokonaisuudessaan

Jälkijäristys on kehon luontainen reaktio: moni kokee orgasmin jälkeen nautinnollisia, pieniä väristyksiä. Osa pitää tuntemuksia niin sanottuna sarjaorgasmina. 

Seksologi ja kouluttaja Betty Dodsonin mukaan jälkijäristys ei ole uusi orgasmi, vaan vain kehon tapa kokea yksi orgasmi kokonaisuudessaan, huippuhetkineen ja rauhallisempine hetkineen. Kaikki eivät edes saa yhtä suurta orgasmia; orgasmi voi olla myös sarja pienempiä tuntemuksia.

Vastausta kysymyksiin ei toistaiseksi ole 

Psykologi ja seksuaaliterapeutti Holly Richmondin mukaan jälkijäristykset ovat tahdosta riippumattomia lihassupistuksia, hieman kuin orgasmi itsessäänkin.

– Olemme tutkineet jälkijäristyksistä sitä, ovatko ne osa orgasmin loppua? Ovatko ne orgasmin häntäpää, vai ovatko ne itsessään sarjaorgasmin muoto, Richmond kuvailee.

Valitettavasti vastausta kysymyksiin ei toistaiseksi ole saatu. Richmondin mukaan se ei oikeastaan ole tärkeää: tärkeintä on, että orgasmi on nautinnollinen kokemus, ja jos siihen liittyy pieniä jälkijäristyksiä, ne lisäävät nautintoa.

– Rakastan tutkimusta ja dataa, mutta niiden huono puoli on, että ihmiset voivat ajatella liikaa, Richmond sanoo.

Älä mieti liikaa

Richmondin mukaan varsinkin naisilla on taipumusta ajatella seksiä ja sitä, osaavatko he toimia "oikein".

– Sanon asiakkailleni jatkuvasti, että heidän tulee poistua päänsä sisältä ja palata kehoonsa. Se, että ajattelee liikaa juuri sitä, mitä on tapahtumassa, ei auta meitä pysymään kehoissamme.

Kasandran mukaan tarinan "opetus" onkin, että orgasmeista voi vain nauttia.

– Sillä, mitä orgasmin jälkijäristykset ovat, ei ole väliä, kunhan ne saavat olosi hyväksi, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat