Säästä rahaa ruokakaupassa – näin lopetat tuhlaamisen

Ruokaostoksissa säästämisen ensimmäinen askel on hukkaan menevien ruokien vähentäminen. Lue vinkit, miten vältät turhaa ostamista ja miten voit muuten säästää ruoanvalmistuksessa.

Ruokakaupassa tulee herkästi tehtyä heräteostoksia. Jos viikon ruoat eivät ole selvillä, saattaa harhautua ostamaan vähän sitä sun tätä ja rahaa palaa paljon enemmän kuin olisi tarviskaan.

Tee toimintasuunnitelma

On tärkeää, ettet osta ruokaa, joka menee hukkaan. Aloita siis olemalla realistinen siitä, kuinka monta ateriaa valmistat kotona viikon aikana. Onko sinulla kenties muitakin suunnitelmia? Syötkö esimerkiksi ulkona jonain päivänä? Voitko syödä edellisen illan päivällisen rippeet lounaaksi seuraavana päivänä?

Päätä sitten, mitä haluat viikon aikana syödä. Jos viikosta on tulossa kiireinen, tee tuplasatsi ruokaa sellaisena iltana, jolloin sinulla on aikaa keittiössä vietettäväksi.

Kaikki eivät halua suunnitella aterioita etukäteen. Jos näin on, valitse joitain moneen ruokaan sopivia ainesosia. Ehkä valmistat uunissa kokonaisen kanan jonain iltana ja teet ylijääneistä osista keiton seuraavana päivänä. Jauhelihasta voit valmistaa vaikka pizzan tai spagetille kastikkeen.

Pidä kaappisi hyvinvarusteltuna

Jos keittiönkaappisi on täynnä perusraaka-aineita, vältyt kiusaukselta lähteä ulos syömään sellaisena iltana, kun et ole varma, mitä tekisit ruoaksi. Muutamasta perustuotteesta saat aterian aikaiseksi vähemmällä rahalla kuin, mitä käyttäisit ulkona syömiseen. Tarkkaile siis aina, mikä osio kaapistasi kaipaa täydennystä ja kirjoita ne heti ruokalistaan. Kaapissa kannattaa aina pitää oliiviöljyä, jauhoja, pastaa sekä säilykkeitä, kuten tonnikalaa ja papuja.

Kirjoita ruokalista

Kun suunnitelmasi viikon eväistä on valmis, on aika tehdä ruokalista. Kun ostokset on kirjoitettu ylös, ostat epätodennäköisemmin jotain turhaa. Tarkista reseptit, jotta tiedät, mitä sinulta puuttuu.

Tarkista tarjoukset

Ota selvää, mitkä tuotteet ovat tarjouksessa, mutta vasta sen jälkeen, kun olet jo kirjoittanut ruokalistan. Niin vältyt kiusaukselta lähteä ostamaan jotain vain siksi, että se on tarjouksessa. Keskity sen sijaan tutkimaan, ovatko ne tuotteet tarjouksessa, joita olisit muutenkin ostanut.

Syö kasvisruokia...

Yritä syödä lihattomia aterioita pari kertaa viikossa. Yleensä liha on ruoan kallein osa, joten säästät luultavasti hieman rahaa. Esimerkiksi pastan päälle voit valmistaa tomaattikastikkeen ilman jauhelihaa.

... ainakin melkein

Jos kasvisruoat eivät sellaisenaan houkuttele, vähennä edes lihan määrää. Käytä lihaa enemmän mausteena, kuin pääruokana. Laita esimerkiksi pizzan päälle vain hieman makkaranpaloja.


(MTV3)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja