Saarenmaa muistetaan Viron pahimpana koronaloukkuna, nyt maa toivottaa turistit tervetulleeksi – uskaltaako matkaliput jo varata?

2:41
Saarenmaa oli Viron pahin koronaloukku, mutta nyt matkailijat ovat jo tervetulleita maahan.

Suomalaisturisteilla on edessään toisenlainen Viro, kun matkustus ilman karanteenia sallitaan maanantaista alkaen.

Viroon voi matkustaa kesäkuusta lähtien ilman karanteenia 16:sta eri Schengen-maasta, joihin myös Suomi lukeutuu. Visit Estonian viestintäpäällikkö Timo Raussi muistuttaakin, että satamissa kannattaa varautua jonottamaan passintarkastuksessa.

Rajojen avautuessa pohdintaa kuitenkin herättää turistien mukana mahdollisesti uudelleen leviävä koronavirus.

– Tietenkin matkailuun liittyy riski. Vaikka laivat saavat kulkea Suomesta Viroon puolella niiden matkustajamääristä,Tallinnaan saattaa tulla päivässä arviolta 18 000 vierailijaa, Raussi kommentoi.

Koronaviruksen varotoimet näkyvät

Viroon suuntaavien suomalaisturistien tulee huomioida, että eteläinen naapurimaa on myös joutunut tekemään muutoksia, jotta koronavirus ei lähtisi uudestaan leviämään.

Timo Raussin mukaan virolaisravintoloissa pöytiä on harvennettu ja turistikohteiden ulko-ovien edessä on käsidesiä tarjolla. Rankat risteilyjatkot Tallinnassa voi vielä unohtaa, sillä yökerhot ja vesipiippubaarit pitävät ovensa suljettuina.

Virossa on edelleen voimassa niin kutsuttu 2+2 -käytäntö eli kaksi henkilöä saa kulkea ryhmässä kahden metrin välein muista. Terasseilla tätä käytäntöä ei tarvitse kuitenkaan noudattaa.

– Sinänsä poliisi ei valvo tämän noudattamista enää, mutta kyllä se näkyy ihmisten käyttäytymisessä, Raussi toteaa.

Kesätapahtumia rajatusti

Kesätapahtumia maassa voi järjestää niin ulko- kuin sisätiloissa, mutta yleisömäärä ei saa ylittää 50 prosenttia yleisökapasiteetista ja kesäkuussa sallittuja ovat maksimissaan 100 hengen kokoontumiset. Heinäkuussa sallittu osallistujamäärä nousee 500 henkeen.

Tämä voikin sotkea suomalaisturistien lomakuvioita, jos samaan aikaan liikkeellä ovat myös virolaismatkailijat.

– Suosituimpien kohteiden kohdalla voi tapahtua se ilmiö, että ovien eteen muodostuu jonoja. Asiakasmääriä myös valvotaan poliisin toimesta pistokokeilla Tallinnassa, Raussi kertoo.

Saarenmaan koronapesäke

Viron Saarenmaa nousi uutisointiin pahimpana koronapesäkkeenä kriisin alkuvaiheessa. Maassa epäillään, että italialainen urheilujoukkue toi taudin mukanaan saarelle. Tilanne on nyt rauhoittunut, kertoo Saarenmaan sairaalan johtava lääkäri Edward Laane.

– Viro on yleisesti turvallinen koronaviruksen osalta, Saarenmaa on myös turvallinen, uusia tapauksia ei tule enää Saarenmaalta, vain hyvin vähän tapauksia diagnosoidaan täällä. Enemmän tapauksia on Pärnussa ja Tallinnassa. Jos on terve, saanut koronavirustartunnan ja parantunut, voi matkustaa tänne. Niiden, joilla on sairauden oireita, pitäisi olla kotona, Laane toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja