Matkailun vapauttamista vaatinut Viro laittoi Suomen keltaiselle listalle – tämä oli päätöksen taustalla: "Sitä ollaan täällä pelästytty"

2:26
Katso videoraportti: Virossa säikähdettiin Suomen koronakehitystä.

Viro on asettanut Suomen niin sanotulle keltaiselle listalle. Tämä tarkoittaa tiukentuvia rajoituksia Suomesta Viroon matkustaville maanantaista alkaen.

Asetus tarkoittaa sitä, että Suomesta saapuvien matkailijoiden on esitettävä rajalla koronatodistus, joka todistaa matkailijan jo sairastaneen jo koronan, olevan rokotettu tai tehneen negatiiviseksi osoittautuneen koronatestin korkeintaan 72 tuntia ennen maahan saapumistaan.

Käänne voi tuntua erikoiselta, sillä Viro o koko kevään ja kesän kiivaasti vaatinut matkustusliikenteen vapauttamista. MTV Uutisten Baltian-kirjeenvaihtaja Petri Saraste näkee ratkaisun kuitenkin loogisena.

– Kyllä se pääosin johtuu Suomen pahentuneesta tilanteesta. Koronaluvut ovat nousseet sitä tahtia, että sitä ollaan täällä pelästytty, Saraste sanoo.

– On sanottava, että tämä on aivan linjassa kaikkien muiden Euroopan maiden kanssa. Muun muassa Italia, Sveitsi ja Belgia ovat maita, joiden kanssa tehtiin aivan samalla lailla. Myös niistä maista saapuminen on paljon vaikeampaa.

Päätös tulee olemaan isku matkailijoille.

–Tässähän ehdittiin jo iloita, että tämä on paljon vapaampaa, Saraste kertoo.

–Suomalaisiakin on näkynyt enemmän katukuvassa, mutta tämä vaikuttaa aivan varmasti negatiiviseen suuntaan. Eli spontaanit matkat loppuvat, ehkä kokonaan – ei se vieläkään ole ollut kovin vilkasta – mutta nämä matkat vaikeutuvat entisestään.

"Nuoret aikuiset riskiryhmä"

Myös Virossa epidemian suunta on huolestuttava. Päivittäiset tartuntaluvut ovat nelinkertaistuneet parin viime viikon aikana.

Perjantaina kerrottiin 240 uudesta koronatapauksesta 1,3-miljoonaisessa kansassa.

Saraste kertoo suunnan huolestuttavan virolaisia, mutta se ei näy ainakaan katukuvassa.

– Kyllä täällä edelleen ihmiset kulkevat ilman maskeja eikä turvaväleistä ole tietoakaan. Mutta kyllä näitä rajoituksia joudutaan täällä edelleen tekemään.

Myös Suomenlahden eteläpuolella eniten sairastuvien ryhmä on sama.

– Tilanne on vähän sama kuin Suomessa. Nuoret aikuiset ovat nyt se riskiryhmä.

– Enää eivät pelkät Itä-Virumaa, Harjumaa ja Tallinna ole ne pahimmat paikat, josta nämä tapaukset lähtevät. Matkailukeskukset, joissa nuoret pitävät bileitään ja tykkäävät käydä – Pärnu ja Tartto – ovat myös nyt niitä paikkoja, joista on tullut paljon uusia tapauksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja