Koronan vaikutukset alkavat näkyä myös virolaisten arjessa – Saarenmaa käytännössä eristyksissä, rajavalvontaa pohditaan

6:36
Suomessa ollaan kohta Koronan osalta samassa tilanteessa kuin Ruotsissa – "Kyse on päivistä".

Myös Virossa valmistaudutaan koviin toimiin korona-viruksen leviämisen varalta. Pääministeri Jüri Ratas sanoi aamupäivällä tiedotustilaisuudessa, että ennen toukokuun alkua Tallinnan satamaan ei oteta vastaan yhtään risteilylaivaa.

Risteilyaluksella ei tarkoiteta matkustajalaivoja Suomesta tai Ruotsista, vaan kyseessä ovat esimerkiksi yksityisomistuksessa olevat huvijahdit.

Pääministeri Ratas ryhtyy johtamaan hallituksen korona-työryhmää, joka seuraa Viron koronatilannetta ja tekee tarvittavia toimenpiteitä.

Pääministeriltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa ulkomailta Viroon tulevien korona-kontrollista. Tiedotustilaisuutta seurasi muun muassa Postimees-lehti.

Seuraava askel rajavalvonnassa? 

Ratas sanoo, että satamissa käytössä olevat lämpökamerat eivät ole ratkaisu viruksen leviämisen estoon. Ratas myös nosti esiin matkustajalaivojen tulon Ruotsista.

– Seuraava askel täytyy ottaa, kun puhutaan rajavalvonnasta. Mielestäni täytyisi ryhtyä tosissaan pohtimaan, millaiset mahdollisuudet on palauttaa tiukempi rajavalvonta määräajaksi.

– Esimerkiksi Ruotsissa on paljon sairastuneita, ja Tallinna-Tukholma laivareittiä ajetaan jatkuvasti. Voimme ottaa käyttöön vielä voimakkaampia keinoja, jos tilanne pahenee, pääministeri Ratas sanoo.

Tallinnan ja Helsingin väliä seilaavista laivoista ei tiedotustilaisuudessa puhuttu.
Virossa sairastuneita on maan terveysviranomaisten mukaan tavattu tähän mennessä 17.

"Uhka erittäin suuri" 

Pääministeri suosittelee, että Virossa perutaan kaikki yli sata ihmistä vetävät tapahtumat. Ratasen mukaan myös koulujen sulkemista kokonaan on pohdittu. Sulkemiseen saatetaan päätyä, jos tartuntoja alkaa ilmetä enemmän.

Pääministeri kertoo, että Saarenmaalla kouluviranomaiset ovat tehneet päätöksen sulkea 14 koulua ja 2 päiväkotia.

Saarenmaalla ilmestyvä Saarte Hääl -lehti kertoo, että sairastumisen uhka on viranomaisten mukaan erittäin suuri. Lehti on julkaissut myös kuvia tyhjentyvistä kauppojen hyllyistä, kun ihmiset ovat alkaneet varautua koronaan. 

Käytännössä osa saarta on eristyksissä.

Muutoksia lipunmyyntiin, kaupoissa tyhjää

Tallinnassa tämän päivän aikana linja-autoissa ja sähköbusseissa sekä raitiovaunuissa kuljettajat ovat lopettaneet lipunmyynnin. Matkustajia kehotetaan kulkemaan liikennevälineisiin taka- tai keskiovista. 

Ilmassa on selviä merkkejä siitä, että korona iskee myös Viron talouteen ja siihen täytyy ryhtyä valmistautumaan.

Maan halitus pohtii myös suosituksia kansainväliset mitat täyttävien suurtapahtumien perumisesta, esimerkiksi Tallinn Music Weekin kohtaloa odotetaan.

Pääministeriä myös pyydettiin miettimään tarkkaan mahdollisuutta julistaa Viroon poikkeustila, jolloin monet viranomaisten suositukset muuttuisivat kaikkia koskeviksi määräyksiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja