Saara Aallon UMK-projekti maksaa Ylelle satoja tuhansia euroja: "Se, mikä näkyy tv-ruudussa, on Ylen kustantamaa"

Saara Aallon edustuskappale euroviisuihin valittiin lauantaina Ylen Uuden musiikin kilpailussa. Yleltä kerrotaan MTV:lle, että koko UMK-projektin kustannukset ovat isot, mutta yhteistyösopimusten myötä kaikki ei lankea Ylen maksettavaksi.

Toukokuun alkupuolella Portugalissa järjestettävissä Eurovision laulukilpailussa eli euroviisuissa Suomea edustavan Saara Aallon edustuskappaleeksi valittiin Uuden musiikin kilpailussa (UMK) laulu nimeltä Monsters. Kappaletta on ollut tekemässä vaikuttava tekijäkaarti.

Aalto on säveltänyt ja sanoittanut kappaleen yhdessä Linnea Debin, Joy Debin ja Ki Fitzgeraldin kanssa. Kappaleen on tuottanut The Family, jonka Linnea ja Joy Deb muodostavat. Kaksikko on tehnyt muun muassa Måns Zelmerlövin muutaman vuoden takaisten euroviisujen voittajabiisin Heroes.

Linnea ja Joy Deb ovat tehneet yhteistyötä muun muassa Fifth Harmonyn, räppäri Akonin sekä suomalaisten The Rasmuksen ja Saaran eli Sara Forsbergin kanssa.

Ki Fitzgerald, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä KiFi, on kirjoittanut kappaleita muun muassa Jonas Brothersille ja Pitbullille. Hän on tehnyt yhteistyötä myös muun muassa Craig Davidin ja Tinie Tempahin kanssa.

Isojen nimien kiinnittäminen laulujen kirjoittamiseen ei liene kustannuksiltaan halpaa puuhaa. Ylen luovien sisältöjen vastaava toimittaja Ville Vilén painottaa MTV:lle, että UMK on ympäri vuoden pyörivä projekti Nenäpäivän tavoin.

– UMK-show'n synty tapahtuu eri tahojen kanssa tehtyjen yhteistyösopimusten kautta. Niiden kustannukset eivät ole julkista tietoa, Vilén kommentoi.

– Kaikkiaan 1,5 tunnin mittaiseen, kansainvälisen tason tv-lähetykseen satsataan toki iso summa rahaa. Kyllä siihen panostetaan.

Laulujen tekijöiden palkkiot levy-yhtiön pussista

Saara Aallon euroviisuista rannalle jääneet kappaleet Domino ja Queens ovat myös tunnettujen nimien käsialaa.

Dominon kirjoittivat Aallon kanssa muun muassa 12 kertaa kappaleensa euroviisuihin saanut ja Loreenin vuoden 2012 voittokappale Euphorian kirjoittanut ruotsalainen Thomas G:son ja kuusi kertaa oman laulunsa kisaan saanut Bobby Ljunggren.

LUE MYÖS:
Kahdesti toiseksi euroviisukarsinnoissa jäänyt Saara Aalto edustaa Suomea euroviisuissa

Queens-kappaleen Aalto sävelsi ja sanoitti yhdessä muun muassa Kylie Minoguelle ja Matt Terrylle biisejä kirjoittaneen Tom Aspaulin, Farley Arvidssonin ja Charlie Walshen kanssa.

– Saara Aalto on kirjoittanut kappaleet ison tekijäjoukon kanssa ja ne kustannukset ovat hänen levy-yhtiönsä asia. Yle maksoi vain tekijöiden matkakustannukset paikan päälle UMK-finaaliin, Ville Vilén kertoo.

– Nyrkkisääntö on se, että se mikä näkyy tv-ruudussa, on Ylen kustantamaa. Myös ehdokaskappaleiden musiikkivideot ovat meidän kustantamiamme.

Vilén antaa lopulta myös arvionsa siitä, mikä on Ylen UMK-kustannusten summa.

– Kyllä siinä puhutaan sadoista tuhansista euroista.

Katso alla Saara Aallon haastattelu Huomenta Suomessa helmikuulta. Katso alempana myös Monsters-musiikkivideo.

8:11


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja