Mainos

Säännölliset ateriat pitävät lasten liikakilot loitolla

Säännöllinen ruokailu näyttää suojaavan lapsia lihavuudelta. Tuoreessa väitöstutkimuksessa käy ilmi, että lapsia lihottavat eniten epäterveelliset välipalat. Kun lapsi jättää aterioita väliin, nälkä taltutetaan usein kaloripommeilla.

Säännöllisten aterioiden merkitys lasten painonhallinnassa käy ilmi ravitsemustieteilijä Seija Sihvolan väitöskirjassa.
-Mitä lihavampi lapsi, sitä vähemmän hän syö aterioita. Tämä koskee erityisesti tyttöjä. Olenkin väittämässä, että säännöllinen ruokailu suojaa lasta lihomiselta, filosofian tohtori Sihvola toteaa. Kun lapsi jättää aterioita väliin, nälkä taltutetaan niiden sijaan hyvin usein epäterveellisillä kaloripommeilla. Juuri ne kartuttavat kiloja.

Sihvola korostaa, että kouluunmenoikä on oiva nivelkohta parantaa lapsen ruokavaliota ja ruokailutottumuksia.

-Lapsi joutuu koulun penkille tullessaan oppimaan muutenkin uudet pelisäännöt. Tuossa iässä lapset myös hyväksyvät helposti uudet säännöt. Tähän saumaan kannattaa iskeä myös tarkistamalla ruokavaliota. Ruokailutottumusten korjaaminen koulu-uran alkaessa on oleellista sikälikin, että tuolloin lihavuuden riski kasvaa. Tämä johtuu siitä, että ikävuosina 5-7 ihmisen rasvasolujen määrä alkaa lisääntyä.

Kiusattu tai kiusaaja

Ylikiloja on syytä välttää jo koulun aloitusiässä, sillä ne altistavat lapsen psyykkisille ja sosiaalisille häiriöille. -Voi sanoa, että normaalipaino on lapsella suojaava tekijä häiriöitä vastaan. Lihavasta lapsesta esimerkiksi tulee helposti koulukiusattu, tai hän sortuu itse kiusaajaksi, Sihvola muistuttaa.

-Tosi pulleilla lapsille on myös enemmän oireita kuten vatsa- tai pääkipua. Niin ikään heidän viihtyvyytensä koulussa on muita huonompi. Kansakoulun aloittavia ylipainoisia ei kylläkään kiusata yhtä julmasti kuin lihavia kiusataan myöhemmin nuoruusiässä. Pienet lapset näyttävät vielä hyväksyvän toisissaan lievää pyöreyttä. Kerätyistä kiloista on joka tapauksessa vaikea päästä eroon, jo lapsenakin.

-Laihduttaminen on hirveän vaikeata jo lapsena. On lisäksi syytä muistaa, että pikkulapselle ei kannata edes ajatellakaan mitään dieettejä laihduttamiseksi, ohjelmapäällikkönä Mannerheimin lastensuojeluliitossa työskentelevä Sihvola alleviivaa.

Vaivannäkö on osoitus rakkaudesta

Seija Sihvola korostaa erittäin vahvasti vanhempien vastuuta siitä, että lapsi oppii terveelliset ruokatavat. Vanhempien oma esimerkki on ratkaisevan tärkeä, kaiken A ja O.

-Vanhempien pitää nähdä vaivaa sen eteen, että kotona on kevyempää ruokaa houkuttelevasti tarjolla. Jääkaapissa pitää olla isot kasat hyvää salaattia. Pieni lapsihan ei pysty syömään muuta kuin mitä tarjolla on. Juuri tässä Sihvola kritisoi nyky-Suomen vanhempien asenteita.

-Vanhemmat näyttävät aika helposti siirtyvän ns. vaivannäöttömään vanhemmuuteen . Se tarkoittaa, että kaikki pitää saada valmiina, mieluummin teetetään kuin tehdään itse. Vaivannäkö on kuitenkin rakkauden osoitus. Sihvola myös muistuttaa, että vaivannäkö yleensä palkitaan. Tässä tapauksessa palkinto on tasapainoiseksi kasvava nuori.

Ainakin tilastot viittaavat siihen, että Suomen vanhemmilla on parantamisen varaa lastensa ruokavaliossa. Suomessa koulunsa aloittavat lapset ovat hieman lihavampia kuin ikätoverinsa muissa Pohjoismaissa. Meillä sekä pojista että tytöistä 13 prosenttia on kasvukäyrämittausten perusteella lihavia. Merkittävästi lihavia on kuitenkin pojissa enemmän.
(MTV3-STT)
Yleisiä painonhallintaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.