Sääksien pesintä epäonnistui luontolivessä – nyt emot tekevät liikuttavaa surutyötä hylätyllä pesällä

Pullervo-norppa raapii mahaansa ja nauttii elämästään 0:55
WWF:n luontoliveistä kenties tunnetuin on norppalive. Katso videolta, kuinka Saimaannorppa Pullervo sai rantakalliolle kaveriksi Siirin.

Syitä pesinnän epäonnistumiseen voi olla monia, eikä tarkkaa selitystä tapahtumille voida löytää.

Norppaliven lisäksi WWF on tarjonnut luonnonystäville keväällä myös suoraa kuvaa sääksistä. Petolintujen elämä on tuonut iloa monille, mutta katsojille on aiheutunut myös huolta lintujen pesinnästä.

Videokuvan perusteella sääksien yhtäjaksoinen haudonta loppui eilen aamulla ja munat jäivät yhä pidemmiksi ajoiksi ilman emon suojaa. WWF kertoi asiasta verkkosivuillaan.

Lopulta kävi selväksi, että pesintä oli epäonnistunut. Kun pesintä epäonnistuu, sääksiemot lopulta hylkäävät pesän. 

Syitä pesinnän epäonnistumiseen on monia, eikä tarkkaa vastausta katsojien kysymykseen voida antaa.

Suora videokuva kuitenkin havainnostaa, että emot ovat käyneet säännöllisesti pesän reunalla munien luona.

– On yleistä, että emot palaavat pesälle vielä pitkään. Toipuminen voi kestää viikkoja. Kun hormonitoiminta laimenee, ne lähtevät kokonaan pois. Joskus ne tuovat keppejä ja sammalta pesään. Se voi olla eräänlaista surutyötä, Sääksikeskuksen Jouko Alhainen kommentoi WWF:n tiedotteessa.

Alhaisen mukaan pesinnän epäonnistuminen tai poikasten menehtyminen ei ole tavatonta. Alhaisen arvion mukaan noin kolmasosa sääksien poikasista menehtyy jossain vaiheessa pesinnän aikana.

WWF:n luontolivessä vastaavaa ei ole kuitenkaan aiemmin nähty. Sääksikameran pesän rengastuksista 24 vuotta vastanneen Pekka Mätön mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hänen aikanaan pesässä ei tulla näkemään poikasia.

Lue myös:

    Uusimmat