Norppaliven sijainti paljastui Saimaalla, ihmiset menneet kuvaamaan köllöttelijöitä lähietäisyydeltä – WWF sulkee lähetyksen

Pullervo-norppa raapii mahaansa ja nauttii elämästään 0:55
Saimaannorppa Pullervo sai rantakalliolle kaveriksi Siirin.

Supersuositun norppaliven kameran sijainti on paljastunut. Asiasta kertoo sitä ylläpitävä WWF.

Sijainnin paljastumisen vuoksi WWF on päättänyt sulkea norppaliven tältä vuodelta.

Norppaliven kautta on voinut seurata suureen suosioon nousseen Pullervo-norpan elämää Saimaalla ja köllöttelyä rantakivellä.

Kivellä on nähty Pullervon lisäksi myös Siiri-norppa sekä kaksi vielä nimeämätöntä norppaa.

Tänä keväänä lähetyksessä oli ensimmäistä kertaa mukana myös ääni.

WWF kertoo, että sen tietojen mukaan Saimaalla yleistyi tänä keväänä ilmiö, jossa ihmiset ovat lähestyneet norppia kuvatakseen niitä.

Silminnäkijätietojen mukaan näin on käynyt myös norppalivessä nähtyjen norppien kohdalla, jolloin ne ovat joutuneet sukeltamaan rantakiviltä piiloon.

– Norppaliven sijainti säilyi pienen piirin tiedossa viiden vuoden ajan. Nyt näyttää, että tieto on levinnyt, WWF:n kehityspäällikkö Justus Hyvärinen kertoo tiedotteessa.

WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin, että norppiin jätettäisiin kiikarointietäisyys.

Norpille tärkeä karvanvaihto voi häiriintyä, jos eläimet joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisten aiheuttaman häiriön vuoksi, WWF kertoo.

Norppalive ehti kerätä tänä keväänä reilun kolmen viikon aikana lähes 1,2 miljoonaa katselukertaa.

WWF harkitsee kameran sijoittamista uuteen paikkaan ensi keväänä.

"Emme halua rohkaista ihmisiä lähestymään norppia"

Justus Hyvärinen ei syytä norpista kiinnostuneita varsinaisesta häirinnästä, eivätkä paikan lähellä käyneet ihmiset olleet hänen mukaansa ainoa syy Norppaliven lopettamiseen.

– Norpan karvanvaihtokausi alkaa olla loppusuoralla, ja aiempinakin vuosina tässä touko-kesäkuun taitteessa ollaan lopeteltu. Toki se, että norppalivealue on tullut isomman joukon tietoon, vaikutti päätökseen. Olemme saaneet myös muutamia havaintoja siitä, että norppa olisi poistunut kiveltä sen takia, että jokin on pelästyttänyt sen.

– Tämä on osittain varotoimenpide. Emme halua rohkaista ihmisiä lähestymään norppia ylipäätään. Haluamme myös varmistaa sen, että ei ole meidän kameran takia ainakaan tarpeetonta liikennettä sillä alueella.

Hyvärinen näkee tilanteessa jotain hyvääkin.

– Ehkä tässä on hyvä mahdollisuus levittää tietoa siitä, että kivillä makaavia norppia ei pidä lähestyä, että sille on hyvät perusteet. Ehkä saadaan vastaisuudessa norpille rauhallisemmat oltavat.

Seuraavaksi seurataan rupiliskojen elämää

Jos eläinten seuraaminen netin välityksellä kiinnostaa, norpista voi siirtyä alkukesäksi tutkimaan rupiliskon elämää.

– WWF avasi viikko sitten rupiliskokameran. Rupilisko tai rupimanteri on erittäin uhanalainen eläin, ja sitä kuvataan Joensuussa rauhallisella metsälammella. Lisäksi meillä on sääksikamera, joka on ollut jo monta vuotta yleisön toinen suosikki norppaliven rinnalla, Hyvärinen listaa.

Lue myös:

    Uusimmat