Suomalaisten keskuudessa liikkuu monenlaisia urbaaneja legendoja hedelmiin ja vihanneksiin liittyen, joita opetaan usein myös perheen pienemmille. Saako paprikan siemeniä siis syödä ja voiko banaaniin oikeasti pesiä tsetsekärpänen?
Puutarhaliiton marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska paljastaa totuuden urbaanien legendojen takana.
Väittämä: Paprikan siemenet ovat myrkyllisiä
– Tarua. Eivät ne kyllä missään nimessä myrkyllisiä ole. Kaikissa siemenissähän on hieman alkaloideja, mutta eihän kukaan nyt pelkästään siemeniä syökään. Ehkä tässä on nyt ajettu takaa chilipaprikoita, joiden siemenkiinnikkeissä on tulisuuden tunnetta aiheuttavaa kapsaisiinia.
Väittämä: Tomaatin kannan syöminen on vaarallista, koska siihen imeytyy kaikki ympäristömyrkyt
– Tarua, mutta toisaalta osittain tottakin. Ei kantojen syöminen ole vaarallista, mutta kannoissa voi tosiaan olla enemmän myrkkyjä. Suomalaisissa kasvihuonetomaateissa käytetään harvoin kasvinsuojeluaineita, mutta avomaalla viljellyssä tomaatissa niitä käytetään. Jos tomaatti on tertussa, osoittaa tomaatin kanta myös silloin ylöspäin. Eli jos päälle ruiskutetaan kasvinsuojeluainetta, valuu ainetta luonnollisesti enemmän kantoihin kuin pohjaan. Jos ostan itse vaikkapa espanjalaisen paprikan, niin välttelen yleensä kanta-alueen syömistä. Kannassa näkyy usein harmaata väriä, joka voi tarkoittaa kasvinsuojeluainejäämiä.