Saako baarissa pian tuhdimpia drinkkejä? Päättäjillä halua purkaa sääntelyä

Hallituspuolueissa on haluja purkaa alkoholin juomiseen ja myymiseen liittyvää sääntelyä.

STT:n soittokierroksella kärkipoliitikot ovat yhtä mieltä siitä, että sääntelyä pitäisi poistaa ja alkoholilainsäädäntö "nykyaikaistaa 2000-luvulle".

Keskustassa ja kokoomuksessa mietittäisiin esimerkiksi, täytyykö ravintoloissa rajoittaa annoskokoja. Perussuomalaisissa pohdittaisiin muun muassa suoramyynnin sallimista pienpanimoille.

Alkoholilainsäädäntöä ollaan uudistamassa kevään aikana. Eduskuntaryhmät hiovat kantojaan uudistukseen helmikuun aikana.

Perussuomalaiset hiovat linjojaan eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina. Myös keskusta ja kokoomus muodostavat kantansa helmikuun aikana. Yhteisen linjan löytyminen voi kuitenkin olla vaikeaa jo ryhmien sisällä, koska jokaisessa niistä löytyy kantoja laidasta laitaan.

– Absolutisti, kohtuukäyttäjä tai runsaasti käyttävä, jokaisella on mielipide ja vahvasti tunteet mukana, sanoi alkoholilain uudistamisesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

– Tämä on asia, jossa pitäisi tuli ja vesi yhdistää, eli hyvinvoinnin ja terveyden näkökulma ja toisaalta elinkeinopolitiikka.

Mainontarajoitukset syyniin

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä on kovinta ääntä alkoholiasioista pitänyt vapauttamisen puolesta liputtava Jaana Pelkonen. Alkoholilain uudistamisen valmistelussa mukana olevan ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Lenita Toivakan (kok.) mukaan puolueesta löytyy sekä "pelkoslaisia" että tiukemman linjan kannattajia.

– Toisilla painottuu enemmän terveyden edistäminen ja toisilla enemmän normien purku. Tässä täytyy nyt löytää järkevä tapa viedä asiaa eteenpäin, että molemmat tavoitteet toteutuvat, sanoi Toivakka.

Toivakka kannattaa sitä, että suomalaisille juomavalmistajille annettaisiin lupa kertoa tuotteistaan omilla nettisivuillaan.

– Kun pyritään viemään tuotteita ulkomaille, eksoottisia marjaviinejä, niin ihan tällainen tiedonvälittäminen pitäisi olla mahdollista.

Toivakan mielestä myös alkoholimainontaan viime vaalikaudella tehtyjä rajoituksia pitäisi tarkastella uudelleen, koska ne kohtelevat kotimaisia ja ulkomaisia medioita eri tavalla.

Terho: A-olut markettiin

Perussuomalaisista ministereistä lakia valmistelevaan ministeriryhmään kuuluu sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, joka ei antanut STT:lle haastattelua.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi, ettei alkoholilinjauksista ole tällä vaalikaudella keskusteltu ryhmässä.

– Pohjavire on meillä edellisellä vaalikaudella ollut selkeästi se, että on haluttu vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Itse olen europarlamentista käsin vaatinut A-olutta kauppoihin.

Terho ennakoi, että eduskuntaryhmässä nousee esiin myös viininmyynnin salliminen ruokakaupoissa.

– Pienpanimoiden asia on ollut sydäntä lähellä, että ne saisivat suoramyydä tuotteitansa. Alkoholin verotusta voisi miettiä siitä näkökulmasta, ettei tuonti Virosta valtaa markkinoita.

Terho ei usko, että hänen ehdottamansa höllennykset lisäisivät ongelmakäyttäjien määrää.

– Jos ihmisellä on syitä juoda, meidän pitäisi varmaan auttaa häntä käymään ne syyt läpi.

Vaikka puolueidenkin kannat uudistukseen ovat vielä hakusessa, Rehula uskoo, että lakiesitys annetaan eduskunnalle kevätistuntokaudella.

Lue myös:

    Uusimmat