Vastustajat hallitsivat alkoholikeskustelua: Nelosoluet ja limuviinat jääkööt Alkoihin

Kiistellyn alkoholilain käsittely alkoi eduskunnassa 2:45

Eduskunnan alkoholilakiäänestyksestä ennakoidaan tulevan täpärä. Oppositiolla on vahva valta vaikuttaa siihen, nouseeko ruokakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden yläraja 5,5 prosenttiin vai ei. Yksikään hallituspuolue ei ole asiasta yksimielinen ja runsaasti hajontaa on myös oppositiossa.

Myöhemmin syksyllä pidettävästä äänestyksestä voikin ennakoida jännittävää, niin täpärälle kannat näyttävät menevän. Eniten äänessä olivat prosenttirajan nostoa vastustavat, kun eduskunta pääsi tiistaina puimaan kiisteltyä alkoholilakia. Kriittisiä löytyi kaikista puolueista.

Kansanedustajat saavat äänestää alkoholipitoisuudesta omantuntonsa mukaan ilman pelkoa rangaistuksesta.

– Ihmettelen, miksi eduskunta, joka yleensä uskoo asiantuntijoita, ei nyt usko, kun asiantuntijat ovat yksimielisiä, sanoi esimerkiksi kokoomuksen Pertti Salolainen viitaten asiantuntijoiden varoitteleviin lausuntoihin prosenttirajan nostosta.

Viime vaalikaudella peruspalveluministerinä toimineen Susanna Huovisen (sd.) mielestä häviäjä on kansanterveys.

– Puhumme jo nyt hyvin merkittävistä alkoholihaitoista. Maksamme yhteisistä verorahoista vuosittain miljarditolkulla järjestyshäiriöistä, terveydellisinä ongelmina, poliisin resursseina, työstä poissaoloina. Puhumattakaan inhimillisistä vaikutuksista, joille on edes vaikea määrittää hintaa, Huovinen sanoi jakaen monen vastustajan huolen.

"Vankat pohjat kotona, ravintola-ala kärsii"

Prosenttirajan noston lisäksi arvostelua herätti myös se, että hallitus ei esityksessään riittävästi huomioi ravintoloiden asemaa. Yhtä lailla hallitusryhmien kuin opposition riveistä ihmeteltiin, miksei hallitus päättänyt laskea ravintoloiden arvonlisäveroa.

Tämä olisi arvostelijoiden mielestä siirtänyt alkoholin kulutusta kotoa valvottuihin tiloihin eli ravintoloihin, kun nyt hallituksen esitys toimii heidän mielestään juuri toisin päin.

Esimerkiksi Tuomo Puumala (kesk.) peräänkuulutti Suomeen aitoa eurooppalaista ravintolakulttuuria.

– Nythän se on sentyyppistä, että vankkojen pohjien jälkeen tuossa puolenyön kieppeillä tullaan yökerhoon suoraan kotoa, ja ravintola-ala monesti siitä kärsii. Arvonlisäveron alennus olisi tässä ravintoloitten puolella yksi hyvä väline, jota toivoisin hallituksen vielä jatkossa erittäin vakavasti harkitsevan.

"Valikoima paranee ja hinnat halpenee"

Alkoholiesitystä sorvannut Sinuhe Wallinheimo (kok.) arvioi, että alkoholikeskustelussa liian vähälle huomiolle ovat jääneet tavalliset kuluttajat ja heidän uudistuksesta saamansa hyödyt.

– Valinnanvapaus valikoimien suhteen paranee, hinnat halpenevat ja rahaa jää enemmän muuhun käyttöön, Wallinheimo sanoi.

Keskustan leirissä vastustajia on hallitusryhmistä eniten, mutta esimerkiksi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi kuuluvansa 5,5 prosentin kannattajiin.

Hallituksen esittämä pienpanimoiden oikeus myydä olutta suoraan valmistuspaikalta sai vankkaa kannatusta yli puoluerajojen. Oluet voivat olla vahvuudeltaan enintään 12-prosenttisia. 

Lue myös:

    Uusimmat