Saako opaskoiraa silittää? Tarkista tietämyksesi

Facebookissa suosiota niittänyt opaskoira Lenni on valmistunut ja aloittaa työnsä Kemissä. Tiedätkö, milloin opaskoira on töissä ja milloin ei? Entä saako suloista opaskoiraa paijata ilman lupaa?

Työhönsä valmistunut ja etelästä kylmään Kemiin maaliskuussa 2013 muuttava opaskoira Lenni on kerännyt hurjan määrän faneja Facebookissa. Pörheästä pennusta on kasvanut aikuinen, ja on aika astua arkeen: Lenni ei päivitä enää Facebookia, vaan keskittyy työhönsä. Lennin tehtävänä on tästä edespäin auttaa käyttäjäänsä Sirkka Holmia.

Lenni on niin käyttäjänsä Holmin kuin Keminkin ensimmäinen opaskoira ja herättää varmasti ihastusta samoissa määrin kuin Helsingissä majaillessaankin.

Tiedätkö sinä, miten opaskoiran nähdessään pitää toimia?

– Työssään oleva opaskoira pitää yllään aina kolmiotunnuksella varustettuja valjaita. Kun koiralla ei ole valjaita, on se kuin mikä tahansa muukin koira. Muista kaikkia koiria lähestyessäsi kohteliaisuus ja kysy saako koiraa silittää.

– Valjaissa olevaa opaskoiraa ei saa häiritä. Opaskoira tarvitsee työrauhan, jotta koirakon liikkuminen on turvallista. Nuorempi opaskoira saattaa häiriintyä jopa liian intensiivisestä tuijottamisesta silmiin. Parasta on olla huomioimatta koiraa ollenkaan – paitsi jos käyttäjä vaikuttaa olevan hämillään ja tarvitsevan apua.

Jos näet opaskoiran kanssa liikkujan tarvitsevan apua, älä epäröi auttaa! Hyvä tapa on esimerkiksi koskettaa avun tarvitsevaa olkavarteen ja avata suunsa. Älä lähesty koiraa, vaan ihmistä, joka apua tarvitsee.


Suomessa koulutetaan vuodessa noin 30 opaskoiraa. Opaskoirien hankinta-, koulutus- ja ylläpitokustannukset korvataan yhteiskunnan varoista. Näkövammaiselle opaskoira on maksuton. Ihmisten ja eläimien suhteen mikään ei ole ennustettavissa: joskus koulutettu opaskoira palautuu syystä tai toisesta takaisin Opaskoirakoululle, jolloin sille yritetään etsiä uusi käyttäjä.

AVA ja Tassuklubi toivottavat Lennille ja Sirpalle pitkää tulevaisuutta yhdessä!


Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Jenni Junkala/AVA, Heli Roosmäe

Lähde: Opaskoirakoulu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja