Mitä suomalaiset ajattelevat lasten kuvaamisesta julkisilla paikoilla? MTV rantautui kesäkaduille

Näin tunnetut poliitikot suhtautuvat lastensa kuvaamiseen–"Toivoisin, että lapsen yksityisyyttä pyrittäisiin suojaamaan" 6:46
Kiinnostavatko julkisuuden henkilöiden lasten kuvat mediassa suomalaisia?

Julkisen sanan neuvosto sai perjantaina kantelun presidentti Sauli Niinistön Aaro-pojan kuvan julkaisemisesta mediassa.

MTV Uutiset kysyi, mitä kansa on asiasta mieltä: Kiinnostavatko julkisuuden henkilöiden lasten kuvat ja onko vanhemmilla oikeus kieltää kuvien julkaiseminen?  

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin ilmaisivat aiemmin tällä viikolla, että he eivät halua lapsiaan kuvattavan tai kuvia julkaistavan mediassa. Keskustelu sai alkunsa siitä, kun presidentti perheineen kuvattiin urheilutapahtumassa Turussa tiistaina.

Julkisen sanan neuvosto tekee ennen juhannusta päätöksen siitä, otetaanko kantelu käsittelyyn.

"Kaikilla on oikeus yksityisyyteen"

MTV Uutiset rantautui Helsingin kaduille kysymään kansalaisten mielipiteitä asiaan. Haastattelemamme henkilöt olivat kollektiivisesti sitä mieltä, että julkisuuden henkilöillä pitäisi itsellään olla päätäntävaltaa siitä, kuvataanko heidän lapsiaan.

– Minun mielestäni se on poliitikkojen oma päätös, että haluaako tuoda lapsia julkisuuteen. Ei ole pakko, heilläkin on oikeus omaan yksityisyyteen, Miguel ajattelee.

Iina on asiassa samoilla linjoilla. 

– Miksi lasta pitää kuvata, jos vanhemmat eivät halua ja lapsi ei voi itse sanoa mielipidettään, Iina pohtii.

Toisaalta, julkiseen tilaisuuteen lapsen kanssa saapuessa kameroita voi olla paikalla ja kuka vaan voi päätyä lehtien sivuille. Tällaisissa tapauksissa lapsien kuvaaminen on toisten mielestä sallittua.

– Julkisissa tapahtumissa kamerat käy ja ihmiset näkee, niin miksi kieltää. Medialta voi pyytää voitteko olla näyttämättä, mutta se on selkeä lausunto perheeltä, jos on itse tuonut lapsen julkiseen tapahtumaan, Juan kommentoi.

Katso ylläolevalta videolta, mitä suomalaiset ajattelevat lasten kuvaamisesta julkisilla paikoilla. 

Median tulee käyttää omaa harkintaa  

Päätoimittajien Yhdistyksen varapuheenjohtaja Jouni Kemppainen sanoo MTV Uutisille, että medialla on sananvapaus ja julkaisuvapaus. 

– Tässä tilanteessa on tärkeintä se, että sekä presidentti ja pääministeri ovat tuoneet toiveensa julki. Sen, millä tavalla he toivovat omia perheenjäseniään julkisuudessa kohdeltavan.

– Samaan aikaan on tärkeää, että medialla on sananvapaus, julkaisuvapaus ja kuvaamisen vapaus, joka on varsinkin julkisilla paikoilla mahdollisimman laaja.

Kemppaisen mukaan onkin tärkeää muistaa, että päätös esimerkiksi poliitikkojen lasten kuvien julkaisusta on lopulta median käsissä.

– Jokaisen median omaan harkintaan jää, millä tavalla he vastuutaan ja oikeuksiaan käyttävät. Uskon, että tässä tapauksessa kaikkien osapuolten toiveet tulevat hyvän suomalaisen tavan mukaan otettua riittävästi huomioon, Kemppainen kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat