Antti Häkkänen tyrmistyi Niinistön Aaro-pojan kuvasta mediassa: "Millä tolalla päättäjien lasten yksityisyys on?"

6:46
Näin tunnetut poliitikot suhtautuvat lastensa kuvaamiseen – "Toivoisin, että lapsen yksityisyyttä pyrittäisiin suojaamaan"

Presidentti Sauli Niinistön nelivuotiaasta Aaro-pojasta julkaistu kuva on kirvoittanut vilkasta keskustelua julkisuuden henkilöiden ja poliitikkojen lasten yksityisyyden suojasta. Tänään selvisi, että kuvasta on kanneltu Julkisen sanan neuvostoon.

Yleisesti sosiaalisen median kanavia ja mediakuvia selailemalla selviää, että moni kärkipoliitikko noudattaa lastensa kanssa samaa linjaa: kuvia on julkaistu, muttei tunnistettavasti. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi lasten kuvaamista takaapäin.  

MTV Uutiset kysyi kahdelta eturivin poliitikolta, Antti Häkkäseltä (kok.) ja Maria Ohisalolta (vihr.), mitä he ajattelevat Niinistön pojasta julkaistusta kuvasta.

– Kun näin presidentin lapsesta kuvan kannessa ja ymmärsin, että presidentti ei ole tällaiseen antanut lupaa, niin tietysti heräsi kysymys, millä tolalla päättäjien perheiden yksityisyys ja erityisesti lasten yksityisyys on, entinen oikeusministeri Häkkänen sanoo.

– Totta kai julkisilla paikoilla medioilla on oikeus ja vapaus kuvata, mutta toivoisin, että lasten yksityisyyttä pyrittäisiin suojelemaan, ympäristö- ja ilmastoministeri Ohisalo katsoo.

Ohisalo huomauttaa, että lapsi ei voi valita, mitä vanhempi tekee työkseen. Näin ollen myös julkisessa työssä olevien lapsilla pitäisi hänen mukaansa olla oikeus yksityisyyteen.

– Haluaisin pitää kiinni siitä, että oma lapsi saisi säilyttää yksityisyytensä ja saisi itse määritellä myöhemmin, kuinka haluaa olla julkisuudessa, Ohisalo tuumii.

Häkkäsellä huonoja kokemuksia

Ohisalo sai esikoisensa vuodenvaihteessa. Tähän asti perhe on saanut kuljeskella median kuvilta rauhassa.

Häkkäsellä on päinvastaisia kokemuksia. Tiettävästi tunnistettavia kuvia Häkkäsen lapsesta ei ole päätynyt mediaan, mutta erilaisia tilanteita on hänen mukaansa ollut. 

– Julkisilla paikoilla on otettu kuvia ja näitä kuvia on haluttu käyttää eri lehdissä. Olen joutunut asiasta kommunikoimaan, kyselemään ja ilmaisemaan suoraan, olemaan proaktiivinen asiassa.

Häkkänen kertoo käyvänsä usein perheen kanssa katsomassa esimerkiksi jalkapalloa ja pesäpalloa.

– Onko sitten niin, että sieltä (urheilukilpailuista) otetun kuvan voi julkaista. Tämä on aikamoinen tulkintatilanne, sillä sen jälkeenhän ei pysty liikkumaan oman tyttären kanssa juuri missään, Häkkänen pohtii.

Kemppainen: Toiveet on kuultu

Päätoimittajien yhdistyksen varapuheenjohtaja, Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen arvioi tänään MTV Uutisille, että media pääasiassa kunnioittaa Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin toivetta, ettei heidän lapsistaan julkaista kuvia mediassa.

Kemppainen kuitenkin toteaa, ettei lisäsääntely kuvaamiseen ole hänen mielestään tarpeen.

– On tärkeää, että medialla on sananvapaus, julkaisuvapaus ja kuvaamisen vapaus, joka on varsinkin julkisella paikalla mahdollisimman laaja ja jokaisen median omaan harkintaan jää, millä tavalla he vastuutaan ja oikeuksiaan käyttävät.

– Uskon, että tässä tapauksessa kaikkien osapuolten toiveet tulevat hyvän suomalaisen tavan mukaan otettua riittävästi huomioon, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja