Niinistö ja Marin esittivät lastensa kuvauskieltoa – Pöllöraati pui poikkeuksellisia vaatimuksia: "Vie aseet kritiikistä"

Pöllöraati pui poliitikkojen kuvauskieltoja: ”Mihin tämä raja vedetään?” 9:45
Katso video: Pöllöraati pui poliitikkojen kuvauskieltoja: ”Mihin tämä raja vedetään?”

Uutisaamun Pöllöraadissa pohdittiin, missä menee raja kuvauskieltojen sanelussa.

Presidentti Sauli Niinistö kuvattiin puolisonsa Jenni Haukion ja heidän poikansa Aaron kanssa tällä viikolla yleisurheilutapahtumassa Turussa. Niinistö ja Haukio ovat pitkälti pitäneet poikansa poissa julkisuudesta.

Kuvan julkaisun jälkeen Niinistö ehdotti tiedotusvälineille ja Julkisen sanan neuvostolle (JSN) lapsen kuvaamista koskevien käytäntöjen läpikäymistä.

Myös Sanna Marin (sd.) esitti lapsensa kuvaamista koskevan kantansa sen jälkeen, kun presidentti Niinistö kuvattiin poikansa kanssa urheilukatsomossa.

– Vaikka media päätyisi siihen, ettei voida kuvata johtavien poliitikkojen lapsia, toteuttaisivatko kaikki ihmiset kännykkäkameroineen samaa, kysyy MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Journalistin ohjeita noudatetaan

Niinistö vetosi muun muassa JSN:n periaatelausumaan lasten ja alaikäisten esiintymiseen mediassa. Lausuman mukaan alle 7-vuotiaan kuvaamiseen tarvitaan aina huoltajan lupa.

JSN on tiedotusvälineiden itsesääntelyelin, jonka tehtävänä on muun muassa tulkita hyvää journalistista tapaa.

– Tavalliset ihmiset voivat kuvia julkaista, mutta medialla on itsesääntelyelin sekä vastuullisuuspohdinnat ja -säännöt. Harkitaan, missä yhteydessä lapsia ja myös johtavien poliitikkojen lapsia esitetään, Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen sanoo.

Pöllöraatilaisten mielestä lapsen tuominen julkiselle paikalle asettaa tilanteen eri valoon.

– Vaikka presidenttipari on pitänyt lapsensa pois julkisuudesta, he nyt toivat hänet Paavo Nurmi Gamesiin, jossa on tv-kameratkin paikalla ja tiedettävästi lehtikuvaajia paikalla, Tamminen sanoo.

– Kyllähän presidenttiä on useita kertoja kuvattu urheilukatsomoissa aiemmin. Miten voi tulla ajatus, että tällä kertaa ei kuvattaisi, hän jatkaa.

Kuka saa määrätä?

Mikäli media suostuisi julkisuuden henkilöiden kuvauskieltoihin, olisi rajanveto haastavaa.

– Mihin raja vedetään? Voiko myös valtiovarainministeri, oikeusministeri, yksittäinen kansanedustaja tai muu tunnettu hahmo sanoa, ettei halua lastansa kuvattavan, MTV Uutisten Ahtiainen pohtii.

Tamminen huomauttaa, että johtavien poliitikkojenkin soisi antaa käydä lapstensa kanssa kaupassa tai leikkipuistossa ilman, että kuvaajat ovat kimpussa.

– Suomessa on vastuullinen media, joka ei lähtökohtaisesti ryhdy salakuvaamaan tai kuvaa lapsia kauppareissuilla. Tässä oltiin julkisella paikalla, mikä vie aseet kritiikistä, Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki komppaa.

Katso Pöllöraadin keskustelu aiheesta jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat