Saako lapselle valehdella joulupukista? Lastenpsykologi vastaa: "On helpompi vahvistaa lapsen epäilyt kuin..."

Lääkäri-muusikon koronateemainen joulurenkutus on saanut monet suomalaiset nauramaan:"Ei itkeä saa, ei meluta saa, tikku nenässä on paljon mukavampaa.." 2:10
Muusikko ja lääkäri Tatu Kemppainen teki koronaversion tutusta joululaulusta: Tätä et voi katsoa hymyilemättä!

Brittiläinen lastenpsykologi sanoo, että epäilevälle lapselle kannattaa paljastaa, ettei joulupukkia ole olemassa.

Joulupukkia voi pitää aikuisten ja lapsen yhteisenä satuna. Korvatunturilla asuvalle kiltille miehelle kirjoitetaan kirje joulutoiveista, ja kun pukki vihdoin saapuu aattona lahjojen kanssa, on koko perhe leikissä mukana.

Joulupukki tonttuineen ja poroineen on taianomainen osa joulunodotusta, mutta lapsen kasvaessa epäluulot satumaista tarinaa kohtaan alkavat yleensä kyteä. Lopulta lapsi kysyy vanhemmiltaan, onko joulupukkia oikeasti olemassa.

Pitäisikö tässä tilanteessa valehdella lapselle vai paljastaa asioiden todellinen laita? Lastenpsykologi Amanda Gummer sanoo brittilehti Daily Starille, että lapselle kannattaa kertoa totuus joulupukista viimeistään, kun hän on noin 10–11-vuotias. Paljon kuitenkin riippuu lapsesta.

Älä valehtele epäilevälle lapselle

Gummer sanoo, että monet vanhemmat kokevat, että joulupukkiin uskova lapsi voi yläkoulussa joutua kiusatuksi. Totuuden paljastaminen kannattaisi näin ollen tehdä viimeistään alakoulun viimeisillä luokilla – jos siis lapsi ylipäätään tuolloin enää uskoo joulupukkiin.

Monesti epäilyt joulupukin olemassaolosta heräävät kouluikäisenä. Kavereilta saatetaan kuulla, ettei lahjoja tuokaan vanha valkoparta vaan paketit ovat sukulaisten käsialaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Gummerin mukaan vanhempien tulisi kertoa joulupukin olemassaoloa epäilevälle lapselleen totuus eikä valehdella ja ylläpitää uskoa satuhahmoon. Valehtelulla voi nimittäin olla vanhemman ja lapsen välistä luottamusta nakertava vaikutus.

– On tärkeää, että lapsesi luottavat sinuun ja uskovat sinua. Joten jos jatkat myytin kertomista liian pitkään, on riskinä, että vahingoitat uskottavuuttasi heidän silmissään. Tämä voi vahingoittaa suhdettasi lapsiin, kun he kasvavat, Gummer sanoo.

Miten kertoa lapselle totuus joulupukista?

Gummer suosittelee kertomaan lapselle hellävaraisella tavalla, että joulupukkia ei oikeasti ole olemassa. Se on helpompaa, jos lapsi itse lähtökohtaisesti epäilee hahmon olemassaoloa. Tällöin vanhempi voi kysyä vastavuoroisesti lapseltaan, uskooko tämä itse, että joulupukki on olemassa.

– On helpompi vahvistaa lapsen epäilyt kuin läväyttää uutinen täysin yllättäen, Gummer sanoo.

Jos lapsi ei itse esitä ratkaisevaa kysymystä, voi vanhempi pehmittää uutista tiedustelemalla lapselta, uskooko hän edelleen, että joulu on taianomaista aikaa.

Vaikka usko joulupukkiin menee, säilyy joulun sanoma samana. Vanhempien kannattaakin muistuttaa lapselle, että kiltteys ja välittäminen ovat tärkeitä asioita, vaikka joulupukkia ei olekaan. Jälkeläiselle voi myös selittää, että joulupukki on tapa opettaa pienille lapsille kiltteyttä hauskalla tavalla.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Daily Star

Lue myös:

    Uusimmat