Saako lahjapapereita polttaa takassa?

Näin kierrätät joulun jätteet fiksusti 2:32
Ympäristöasiantunija Maarit Kiviranta HSY:ltä kertoo mm., mihin paperit, kortit ja kinkkurasva lajitellaan.

Lahjapapereita ei kannata polttaa, sillä niistä syntyvä tuhka ja noki tukkivat hormeja.

Sähkön hinnan nouseminen on saanut innostanut suomalaisia lämmittämään kotejaan takan avulla. Tulipesässä ei kuitenkaan tulisi polttaa pääsääntöisesti mitään muuta kuin puuta – ei varsinkaan roskia, joiden hävittäminen polttamalla on kielletty.

Joululahjojen käärepapereitakaan ei tule takkaan tai saunan pesään heittää. Suurin syy tähän liittyy tulisijojen kuntoon.

– Se mitä siellä [takassa] poltetaan, tulee myös sieltä ulos. Sen takia ohje on, ettei mitään ylimääräistä tulisi siellä polttaa, Itä-Suomen yliopiston tutkija Jarkko Tissari sanoo.

Paperia polttaessa syntyy silminnähtävän paljon palamatonta materiaalia: tuhkaa ja nokea. Ne likaavat lämmönsiirtopintoja ja huonontavat lämmön siirtymistä, asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta kertoo. 

Käytännössä lahjapaperiläjän polttaminen voi johtaa savunpoistoreittien tukkeutumiseen, jolloin tulisija ei toimi suunnitelulla tavalla. Lopputuloksena paikalle pitää kutsua nuohooja.

Tissari ei käyttäisi lahjapaperia edes sytykkeenä, sillä materiaali on niin huonolaatuista, ettei se oikein edes tahdo palaa. Paperin sijaan sytykkeiksi takkaan sopivat tuohi ja kuivat puutikut.

– Hyvän puun poltonkin saa pilalle, jos käyttää huonoja sytykkeitä, Tissari sanoo.

Katso videolta, miten valmistat sytykesipsejä. Juttu jatkuu videon alla.

Näin valmistat sytykesipsejä 1:34
Sievät ja kätevät sytykesipsit sopivat vaikka lahjaksi.

Jätteitä poltettaessa ilmaan leviää myös roskien sisältämiä epäpuhtauksia. Lahjapapereissa väriaineet, pinnoitteet ja teipit voivat aiheuttaa kemikaali- ja pienhiukkaspäästöjä.

Takan sijaan lahjapaperit ja paketointinarut kuuluvat sekajätteeseen. Paperin- tai kartonginkeräykseen lahjapapereita ei saa laittaa. Sekajätekin poltetaan, mutta jätteidenkäsittelylaitoksissa päästöt pystytään puhdistamaan toisin kuin kotien takoissa.

Lue myös:

    Uusimmat