Löytyykö kotoasi lämpöpumppu? Varo nyt todella kallista virhettä: "Riski lämmityksen toimimattomuudesta kasvaa merkittävästi"

Sähkön hinta vaihtelee tällä hetkellä kovaa vauhtia, mutta miksi? Asiantuntija vastaa 11:01
KATSO MYÖS VIDEO: Sähkön hinta vaihtelee tällä hetkellä kovaa vauhtia, mutta miksi? Asiantuntija vastaa

Jos kotoasi löytyy maa- tai ilmalämpöpumppu, pidä mielessä lämmitykseen liittyvät oleelliset seikat sään kylmetessä. 

Vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutuksen varatoimitusjohtaja Pekka Puustinen arvioi, että kovat energiakulut voivat johtaa kiinteistöissä ikäviin seurauksiin.

– Samaan aikaan, kun ihmiset käyttävät vaihtoehtoisia lämmönlähteitä, he paradoksaalisesti luopuvat myös monien kiinteistöjen lämmittämisestä kokonaan tulevan talven aikana, ainakin niin kauan kuin lämmittämiseen tarvittavan energian hinta pysyy korkealla, Puustinen kirjoittaa OP Median blogissa.

"Riski lämmityksen toimimattomuudesta kasvaa merkittävästi"

Puustisen mukaan on oletettavaa, että putkirikkoja aiheutuu tavanomaista enemmän epäturvallisten toimenpiteiden vuoksi.

– Esimerkiksi maalämpöpumppuihin on asennettu omatoimisesti piirikortteja tai ajastimia, jotta lämmitys toimisi yöllä halvemmalla sähkön hinnalla. Tällöin riski lämmityksen toimimattomuudesta kasvaa merkittävästi ja tästä seuraa vastaavasti jäätymisestä aiheutuvia putkirikkoja.

Putkirikko ja sen aiheuttama vuoto voi tehdä vahinkoa salakavalasti.

– Putkien jäätymistä ei välttämättä heti havaita ja vesivahinko aiheutuu toisinaan vasta putkien sulaessa. Olisikin tärkeää, etteivät putket pääsisi jäätymään, korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki kertoi viime vuonna LähiTapiolan verkkosivuilla.

Jopa yli 100 000 euron vahingot

LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoi Talouselämälle viime vuonna, että kylmyyden hajottamat putket voivat tehdä pahaa jälkeä.

Korpelaisen mukaan vuosittain tulee joitakin erittäin kalliita yksittäisiä tapauksia, joissa mittava kosteusvahinko tuhoaa rakennusta pitkään.

– Yksittäiset omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen vuotovahingot menevät yli 100 000 euron.

Ilmalämpöpumppu pakkasella – pitääkö se sammuttaa?

Ilmalämpöpumpun talvikäytössä voi taas tulla mieleen kysymys siitä, kuinka kylmällä säällä laitteella voi lämmittää.

Lämpöpumppuja valmistavan Daikinin tuotepäällikön Jussi Kummu kertoi viime kuussa tiedotteessa, että ilmalämpöpumppua ei pidä sammuttaa kylmän sään vuoksi. Kummun mukaan laadukas ilmalämpöpumppu ei mene kovallakaan pakkasella rikki.

Jos lämpöpumppu kuitenkin on sammutettu ja pakkanen on erittäin kireä, on Daikinin mukaan turvallisempaa odottaa sään lauhtumista ennen lämpöpumpun käynnistämistä.

Pumpun sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen 25 pakkasasteessa ja sitä kylmemmässä voi aiheuttaa vaurioita laitteeseen.

– Laite kylmenee, jos sen sammuttaa. Jos pumppu käynnistetään uudelleen matalissa lämpötiloissa, nopea laitteen lämpeneminen voi aiheuttaa vaurioita sen osiin, kerrotaan Daikinin verkkosivuilla.

Katso myös video: Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa?

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi kieltää ilmalämpöpumpun.

Lue myös:

    Uusimmat