Saako kojelautakamera olla päällä inssin aikana? Apulaisoikeusasiamies: "Pidän uutta linjausta perusteltuna"

Nämä ovat yleisimmät virheet inssissä 4:50
Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, mitkä ovat yleisimmät virheet inssissä.

Ajokokeen suorittajaa kiellettiin kuvaamasta suoritusta kojelautakameralla, ja laite suljettiin. Näin apulaisoikeusasiamies kommentoi tapausta.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on ottanut tutkittavakseen asian liittyen tapaukseen, jossa Ajovarma Oy:n ajokokeen vastaanottaja oli kieltänyt kokelasta käyttämästä kuljettajantutkintoa suorittaessaan auton tuulilasiin kiinnitettyä kameraa ja sammuttanut sen.

Ajovarma oli toiminut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeiden mukaisesti. Virasto oli perustellut ajokokeen kuvauskieltoa sillä, ettei se julkisuuslain perusteella luovuta hallinnoimiensa kokeiden tarkkoja tietoja ulkopuolelle.

Ajokokeessa oli käytetty kokelaan isän autoa ja siinä olevaa tuulilasikameraa. Tallenteen kohdalla kyse ei näin olisi kuitenkaan voinut olla julkisuuslain piiriin kuuluvasta viranomaisen asiakirjasta, sillä kuvaajana olisi toiminut yksityinen henkilö.

Apulaisoikeusasiamies pyysi liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvitystä sekä liikenne- ja viestintäministeriöltä lausuntoa asiaan. Tämän jälkeen Traficom ilmoittikin muuttaneensa kantaansa ajokokeen kuvaamiseen ja päätti viime vuonna sallia ajokokeiden tallentamisen. Vastuu tallenteen käytöstä on kuitenkin tallentajalla.

Traficom pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa myös viranomainen voisi tallentaa ajokokeet, jolloin koetilanteisiin voitaisiin tarvittaessa palata jälkikäteen.

– Pidän Traficomin uutta linjausta perusteltuna erityisesti ajokokelaan sananvapauden ilmaisemisen kannalta, apulaisoikeusasiamies Sakslin kirjoittaa.

Kokelaan oikeusturvan kannalta ei hänen mukaansa ole myöskään täysin merkityksetöntä, että ajokokeen hylkäämisen taloudelliset vaikutukset saattavat olla merkittäviä.

Lue myös:

    Uusimmat