Metelöivistä naapureista valitettu enemmän korona-aikana – Isännöintiliitto selventää, mikä lasketaan häiriöksi: "Yörauha ei kiellä suihkussa käymistä"

Kotona saa elää normaalia elämää ja vähän metelöidäkin, mutta toistuvaa tai jatkuvaa häiriötä ei tarvitse sietää, linjaa Isännöintiliitto.

Korona-aikaan ihmiset ovat jatkuvasti kotona etätöissä ja -koulussa, mikä saattaa hiertää naapureiden välejä.

Jos ravintolailtaa jatketaan asunnossa ja siitä aiheutuu häiriötä naapureille, kannattaa ensin huomauttaa metelistä ja pyytää pienentämään äänentasoa. Jos elämöinti ei pyynnöstä huolimatta lopu, voi asiasta soittaa poliisille.

– Isännöinti tai huoltoyhtiö eivät voi auttaa akuutissa tilanteessa. Myös esimerkiksi väkivallan äänistä pitää ilmoittaa heti hätänumeron kautta poliisille, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius painottaa tiedotteessa.

Yörauha ei kiellä suihkussa käymistä

Monessa taloyhtiössä on sovittu yörauhasta, jolloin asukkailta toivotaan hiljaisuutta. Yörauha merkitään usein talon järjestyssääntöihin, jotka ovat talon yhdessä sovittu, sisäinen laki.

– Yörauha ei kuitenkaan tarkoita, etteikö esimerkiksi vuorotyöläinen saisi liikkua rapussa tai käydä suihkussa, Lithenius muistuttaa.

Yleisesti ottaen suurin osa naapurista kantautuvista äänistä on normaalia elämää, jota ei voi rajoittaa. Kerrostalossa ääniä voi kuulua joka suunnasta: yhdessä asunnossa imuroidaan, toisessa soitetaan pianoa ja kolmannessa haukkuu koira.

– Jos naapurin äänet ärsyttävät, kannattaa aivan ensimmäisenä ottaa asia puheeksi naapurin kanssa. Hän ei ehkä tiedä, miten hyvin soittimen ääni kantaa tai että koira haukkuu yksin ollessaan.

Jos meteli on toistuvaa, ilmoita isännöintiin

Jos naapurin meteli on toistuvaa eikä lopu pyyntöjen tai virkavallan käyntienkään myötä, voi asiasta ilmoittaa myös isännöintiin.

– Kerrostalossa kannattaa kysyä myös muilta naapureilta, häiritseekö meteli heitäkin. Taloyhtiön mahdollisuudet puuttua häiriöön ovat paremmat, jos häiriötä kokee useampi naapuri.

Taloyhtiö voi puuttua häiritsevään elämään antamalla asukkaalle varoituksen. Äärimmäisessä tilanteessa asunto voidaan ottaa taloyhtiön hallintaan.

– Silloin puhutaan jo jatkuvasta tai toistuvasta metelistä, joka ei pyynnöistä ja varoituksista huolimatta lopu, Lithenius sanoo tiedotteen mukaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja