Saako epäsopivan joululahjan myydä? Tapakouluttaja vastaa

Kaksi samanlaista kirjaa, vääränkokoinen paita, koru, joka ei miellytä silmää... Moni lahja ei syystä tai toisesta osu jouluna kohdalleen. Saako lahjan myydä eteenpäin tai vaihtaa mieluisampaan?

Nettihuutokaupat täyttyvät heti joulun jälkeen ilmoituksista, joissa kaupitellaan uusia ja käyttämättömiä, pukinkontista tulleita tavaroita. Onko oikein laittaa saatu lahja myyntiin ja muuttaa se näin rahaksi? Tapakouluttaja Anja-Kristina Wind ei lähtisi myyntipuuhiin.

– Pyrkisin välttämään myymistä.

Palauttamisen tapakouluttaja sen sijaan ymmärtää.

– Tuttujen ja sukulaisten kesken voi ihan hyvin keskustella lahjan palauttamisesta kauppaan tai sen vaihtamisesta sopivampaan. Jos kuitin pyytäminen tuntuu epäkohteliaalta, lahjanantaja voisi hoitaa vaihdon, Wind sanoo.

Entä jos läheinen antaa joka vuosi lahjan, jolle ei oikeasti ole käyttöä tai tarvetta? Jos myyminen on epäkohteliasta, voiko sanoa, ettei halua lahjoja?

– On ihan paikallaan kohteliaasti ilmoittaa, että emme tänä vuonna anna emmekä toivo lahjoja. Tätä pyyntöä tulisi kunnioittaa, Wind sanoo.

Jos taas mielessä on jokin tietty lahjatoive, mutta kukaan ei toiveita kysele, kannattaa ottaa avuksi viestinviejä.

– Tällaisessa tilanteessa voisi hyvin käyttää viestinviejää eli kertoa jollekin läheiselle, mitä pukinkontista olisi mukava löytää. Viestinviejä voi sitten välittää tätä sanomaa. Lahjanantaja toivoo myös, että lahja toisi iloa saajalleen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja