Saako energiapula hamstraajat liikkeelle? – näihin tuotteisiin kriisi vaikuttaa eniten

Energiakriisi vaikuttaa tuotteiden hintoihin - nämä kallistuvat 1:32
Katso video: Näin energiakriisi vaikuttaa tuotteiden hintoihin.

Koronaviruspandemia sai suomalaiset joukoittain hamstraamaan vessapaperia, hernekeittoa ja jauhoja. Tulevasta talvesta on uumoiltu vaikeaa energiakriisin vuoksi. Provosoiko energiapula hamstraajat liikkeelle?

Aalto-yliopiston kauppatieteen tohtorin Lasse Mitrosen mukaan turvallisuushakuisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihminen hamstraa.

– Silloin, kun ihminen kokee, että peruselämä on uhattuna, niin aletaan hamstraamaan, Mitronen toteaa.

Hamstraaminen on tunneperäistä

Hamstraamisesta on kyse silloin, kun ihminen ostaa jotakin tuotetta enemmän kuin tarvitsemansa tavallisen määrän. Mitrosen mukaan tarve jostakin yleisestä tuotteesta on sinänsä rationaalinen, mutta hamstraus on usein tunneperäistä. Sitä ohjaa pelko siitä, että jokin tavara loppuu. Se herättää reaktion minunkin on pakko saada tätä.

– Kun moni ihminen tekee tämän samanaikaisesti, niin se on ongelma.

Mihin hamstraaja kohdistaa mielenkiintonsa?

Miksi hamstraus kohdistuu tiettyihin tuotteisiin – miksi suomalaiset hamstrasivat koronaviruspandemian alussa nimenomaan vessapaperia?

– Yhden tutkimuksen mukaan hamstraus kohdistuu tuotteisiin, jotka ovat vaikeasti korvattavissa.

Energiakriisin ja inflaation jyllätessä etenkin sähköstä on tulossa pulaa talvella. Sähkön hinnan on ennustettu nousevan rajusti.

Mihin tuotteisiin energiakriisi vaikuttaa?

Mitrosen mukaan energiakriisi vaikuttaa sellaisiin tuotteisiin, jossa energian tuotanto on suuressa osassa tuotteen valmistusprosessia tai toimitusta. Tällaisten tuotteiden hinta nousee voimakkaasti. Hinnanousu tai pelko siitä voi herättää hamstraushimon.

Näitä voivat olla esimerkiksi lohi, kahvi ja lihatuotteet. Ruoan ja sähkön hinnan nousun lisäksi esimerkiksi polttoaineen hinta on puhuttanut kansalaisia. Siipikarjan ja muun lihan tuotantoon vaikuttavat myös Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama viljatuotannon kriisi sekä lannoitteiden hinnan nousu.

– Energiakriisi vaikuttaa tuotteisiin, jotka tuodaan kaukaa ulkomailta. Toisaalta esimerkiksi eksoottisia hedelmiä ei voi hamstraa, koska ne eivät säily.

Korona-ajasta otettu oppia?

Mitronen muistuttaa kuitenkin, että koronaviruspandemiasta on myös otettu oppia. Tärkeiden tuotteiden saatavuus halutaan varmistaa jatkossa.

– Kauppa ja teollisuus keskittyvät tärkeiden perustuotteiden saatavuuteen.

Myös varastointiin ja raaka-aineiden saatavuuteen kiinnitetään enemmän huomiota, Mitronen kertoo.

Mitrosen mukaan energian hinnan nousu voi myös sopeuttaa ihmisen elämään erilaista elämäntyyliä. Energiakriisi vaikuttaa nimittäin myös käyttötavaroihin ja kulutustottumuksiin, ja voi kannustaa esimerkiksi hankkimaan sähköpyörän sijaan tavallisen polkupyörän tai käymään lyhyemmän aikaa lämpimässä suihkussa.

Katso koko keskustelu alta!

Energiapula voi saada hamstraajat liikkeelle - miten pitäisi varautua? 9:25
Energiapula voi saada hamstraajat liikkeelle - miten pitäisi varautua?

Lue myös:

    Uusimmat