Saadaanko brexitistä sopu vai ovatko edessä kalliit tullimaksut ja rajatarkastukset? "Valitettavasti epävarmuus jatkuu loppumetreille"

Miten varautua Brexitiin? 7:05

Britannian ero Euroopan unionista häämöttää ensi maaliskuun lopussa, Aika eroneuvotteluille käy vääjäämättä niukemmaksi joka hetki, mutta osapuolet ovat vielä kaukana sopimuksesta.

Britannian on määrä erota unionista 29.3.2019. Brexit tulee lähes täydellä varmuudella, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asioiden johtava asiantuntija Janica Ylikarjula.

– Se on hyvin hyvin pieni todennäköisyys että Britannian jäisi EU:iin. Siihen ei missään nimessä kannata tuudittautua. Yritysten ja kansalaisten ja viranomaisten on varauduttava siihen, että Britannia valitettavasti lähtee.

Rajamuodollisuudet hidastavat kauppaa ja ihmisiä

Jos brexit-sopua ei löydy, se tarkoittaa rajamuodollisuuksia ja tulleja.

– Tavaroiden, palveluiden, ihmisten ja pääoman vapaa liikkuvuus loppuu. Silloin joillekin tavaroille tulee 10-14 prosentin tulleja tavaroista riippuen.

Ylikarjulan mukaan rajamuodollisuudet saattavat hidastaa tavarantoimituksia jopa ratkaisevasti.

– Britanniassa ei olla valmiita hoitamaan rajamuodollisuuksia kovin jouhevasti, joten sinne tulee viivästyksiä. Yritykset ovat optimoineet toimitusketjujaan hyvin tarkasti, joten jos viivästyksiä tulee, yritykset joutuvat miettimään, pitäisikö esimerkiksi brittiläinen tavarantoimittaja vaihtaa johonkin muuhun.

Puolueet ovat erimielisiä sisäisesti ja keskenään

Jos sopimus EU-erosta saataisiin aikaan, se tarkoittaisi, että siirtymäkauden ajan voitaisiin toimia kuten tähänkin asti ilman muodollisuuksia ja tulleja mutta ilman, että Britannialla olisi valtaa EU:n päätöksenteossa.

Mahdollisen siirtymäkauden on alustavasti suunniteltu jatkuvan joko vuoden 2020 tai 2021 loppuun. Neuvottelut ovat kuitenkin yhä pahasti kesken.

Rajamuodollisuudet hiertävät neuvotteluissa. Aivan erityisesti kiistellään Irlannin saaren koilliskulmaa halkovan rajan muodollisuuksista. Periaatteessa kukaan ei halua tulleja ja rajatarkastuksia Irlannin saaren keskelle, mutta Britannia ei halua myöskään tullirajaa oman valtionsa sisälle.

Asiaa vaikeuttaa vielä sekin, etteivät Britannian puolueet eivät ole brexitistä millään tapaa yksimielisiä. Ylikarjulan mukaan onkin mahdotonta sanoa, mitä Britannian parlamentissa tapahtuisi mahdollisesta sopimuksesta äänestettäessä.

– Valitettavasti näyttää siltä, että epävarmuus jatkuu ihan loppumetreille asti.

Lue myös:

    Uusimmat