Britannia juhlii EU-eroaan ensi perjantaina valoshowlla, mutta mikä kaikki lopulta muuttuu? Suuri mullistus on totta vasta katkerien neuvottelujen jälkeen

Brexit varmistui – brittiparlamentti hyväksyi erosopimuksen 2:11
Brittiparlamentti hyväksyi Britannian eron Euroopan unionista 20. joulukuuta 2019.

Britannian 47 vuotta kestänyt yhteiselo Euroopan unionin (aluksi EEC:n) kanssa päättyy ensi viikon perjantaina kello 23 Lontoon aikaa. Brexitistä tulee totta, vaikka erosopimus pitää vielä hyväksyä EU-parlamentissa.

Perjantaina asiakirjan allekirjoittivat Eurooppa-neuvoston ja EU-komission puheenjohtajat Charles Michel ja Ursula von der Leyen, aamuvarhaisella ja ilman mediaa.

– Asiat väistämättä muuttuvat mutta ystävyytemme säilyy. Aloitamme uuden luvun kumppaneina ja liittolaisina, Michel tviittasi jälkikäteen.

Britanniassa erolle on jo aiemmin saatu parlamentin ja kuningattaren siunaus.

Saarivaltiossa tapahtumaa aiotaan juhlistaa muun muassa valoshow'lla ja juhlaliputuksella Lontoon hallintokortteleissa. Pääministeri Boris Johnson puhuu kansakunnalle historiallisena iltana.

Brexitiä ajanut Leave means Leave -liike järjestää juhlat parlamenttiaukiolla. Toteutumatta näyttää sen sijaan jäävän Johnsonin toive siitä, että parlamenttitalon korjattavana olevan kellotornin Big Ben juhlistaisi kumullaan brexitiä.

Monien brittien mielestä päivässä ei ole mitään juhlimista. Liberaalidemokraattien kansanedustajan Antony Hookin aloittama kampanja aikoo levittää Doverin kuuluisille valkeille rantakallioille 150 neliön kokoisen lipun, jossa lukee: "Rakastamme yhä EU:ta".

Matkustus Britanniaan pysyy ennallaan

Juhlien ja protestien tauottua britit voivat todeta, että juuri mikään ei ole muuttunut. Maa jää heti pois EU:n päätöksenteosta ja toimielimistä, mutta Britannian oikeudet ja velvollisuudet säilyvät kuten jäsenvaltiolla vuoden loppuun jatkuvan siirtymäajan aikana.

Myös suomalaiset voivat matkustaa Britanniaan entiseen tapaan, eivätkä Britanniassa asuvat suomalaiset tarvitse vielä uutta oleskelulupaa.

Se, millaiseksi Britannian ja EU:n tuleva suhde muodostuu, on tarkoitus määritellä neuvotteluissa. Niistä ennustetaan vaikeita, varsinkin kun käytössä olevaa siirtymäaikaa on vain kuukausia. Jos asioista ei kyetä kattavasti sopimaan, joillain aloilla voidaan pudota vuodenvaihteessa sopimuksettomaan tilaan.

Ennakkomerkit eivät ole lupaavia. Pääministeri Johnson on kieltäytynyt jyrkästi jatkamasta neuvotteluja ja siirtymäaikaa tarvittaessa vuodelle 2021. EU-komission von der Leyen taas on korostanut kattavan sopimuksen neuvottelemisen alle vuodessa olevan "käytännössä mahdotonta".

EU: Ei etuja ilman sopeutumista sääntöihin

Britannian valtiovarainministeri Sajid Javid on varoittanut, ettei Britannia aio mukautua EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta tulevaan sääntelyyn vaan aikoo lähteä selvemmin omille teilleen.

EU:n komissio on valmis panemaan kovan kovaa vastaan. Sen mukaan Britannialle ei pidä antaa oikeutta sertifioida tuotteiden sopivuutta EU:n markkinoille tai vapautuksia tulleista, jos maa ei aio noudattaa esimerkiksi EU:n ympäristösäädöksiä.

Britannian asemasta tulisi näin heikompi suhteessa EU:hun kuin mikä esimerkiksi Kanadalla ja Japanilla on niiden vapaakauppasopimuksissa unionin kanssa. EU ei kuitenkaan halua antaa Britannialle ehdoin tahdoin mahdollisuutta hankkia kilpailuetua tuotteilleen sisämarkkinoille pääsyn ja omien sääntöjen noudattamisen yhdistelmällä.

Briteillä riittää loppuvuodeksi urakkaa, sillä maa on ilmoittanut neuvottelevansa samassa ajassa kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen myös Yhdysvaltain kanssa.

Lähteinä mm. Politico, Telegraph, AFP, Evening Standard, Valtioneuvoston kanslia.

Lue myös:

    Uusimmat