EU ja Britannia jatkavat kauppaneuvotteluitaan Brysselissä: "Teemme kaikkemme"

EU ja Britannia jatkavat kauppaneuvottelujaan Brysselissä, kertoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lyhyessä lausunnossaan tänään sunnuntaina.

Osapuolet olivat aiemmin määritelleet sunnuntain takarajaksi, jolloin päätetään, vieläkö neuvotteluja jatketaan.

Von der Leyen kertoi käyneensä Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa rakentavan ja hyödyllisen puhelun, jossa he keskustelivat tärkeimmistä ratkaisemattomista asioista.

– Huolimatta lähes vuoden kestäneistä neuvotteluista, huolimatta siitä, että aikarajat ovat umpeutuneet kerta toisensa jälkeen, meidän molempien mielestä tässä vaiheessa on vastuullista että teemme kaikkemme, von der Leyen sanoi.

Neuvotteluryhmät ovat von der Leyenin mukaan työskennelleet viime päivinä yötä päivää.

Britannian EU-eron siirtymäaika on päättymässä vuodenvaihteessa, jolloin Britannia jättää taakseen EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Sopua pidetty epätodennäköisenä

Von der Leyen ja Johnson ovat viime päivien kommenteissaan pitäneet kauppasovun syntymistä epätodennäköisenä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan suuri osa mahdollisesta kauppasopimuksesta on valmiina, mutta neuvottelut kiikastavat nyt erityisesti tasavertaiseen kilpailuun liittyvistä kysymyksistä. EU haluaisi Britannian sitoutuvan tiettyihin EU-sääntöihin jatkossakin, kun taas Britannia haluaisi tehdä päätökset itse.

Britannian kerrottiin lauantaina olevan tyytymätön EU:n ratkaisuehdotuksiin. EU:n viimeisin sopimusehdotus on Britannialle mahdoton hyväksyä, hallituslähde sanoi AFP:lle.

Rajoilla pelätään ruuhkaa

Jos sopua ei saavuteta, Britanniassa on odotettavissa viivästyksiä matkustajille sekä esimerkiksi tuontitulleja. Esimerkiksi Britannian satamien lähistöllä liikenteen on pelätty ruuhkautuvan, sillä sopimukseton ero tietäisi lisää byrokratiaa vientiin ja tuontiin.

Sunday Timesin mukaan ministerit ovat kehottaneet ruokakauppoja ja lääkkeiden toimittajia keräämään varmuusvarastoa mahdollisten toimituskatkojen varalta. Lehden mukaan ilmassa on myös pelkoa siitä, että ihmiset alkaisivat hädissään hamstrata tuotteita.

Lauantaina kerrottiin, että Britannia valmistelee merivoimien laivoja valvomaan aluevesiään vuodenvaihteesta lähtien siltä varalta, että sopua ei saavuteta.

Lue myös:

    Uusimmat