Nämä venäläistuotteet poistuvat K-kaupoista – listalla mukana tuttujen brändien yksittäisiä tuotteita: Chupa Chups, Snickers Crisp, Rexona…

Myös suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita 2:00 Myös suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita
Videolla: Suomalaisyritykset boikotoivat nyt venäläistuotteita. Tällaisia tuotteita esimerkiksi Kesko vetää myynnistä.

Millaisia venäläistä alkuperää olevia tuotteita ruokakaupoista nyt poistuu? Keskon toimittamalta listalta selviää, että mukana on hieman yllättäviäkin yksittäisiä tuotteita tutuilta brändeiltä.

Maanantaina useat eri suomalaisyritykset ja kauppaketjut ilmoittivat keskeyttävänsä tai lopettavansa venäläistä alkuperää olevien tuotteiden myynnin. Kyseessä on kannanotto Venäjän sotatoimille Ukrainassa.

– Se, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu, on järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Olemme seuranneet tiiviisti asiakkaidemme reaktiota tapahtuneeseen. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla, meille tämä valikoimalinjaus oli yksi sellainen, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho totesi SOK:n tiedotteessa.

S-ryhmä kertoi poistavansa valikoimistaan noin 50 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta. Myös Kesko ilmoitti maanantaina ryhtyvänsä vastaavanlaisiin toimiin ja lisäksi ketju ei enää toimita elintarvikkeita Venäjälle. 

"Venäläisen makumaailman tuotteita" jää silti kauppoihin

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli kertoo MTV Uutisille, että venäläistä alkuperää olevien päivittäistavaratuotteiden osto ketjuun on lopetettu viime perjantaina 25.2.2022. 

– Linjaus on kannanottomme järkyttävään tilanteeseen Ukrainassa. Sen myötä venäläiset tuotteet poistuvat K-ruokakaupoista. K-ruokakauppojen valikoimassa on ollut alle 40 Venäjällä valmistettua tuotetta, pääosin elintarvikkeita sekä hygieniatuotteita, ja näiden tuotteiden osuus on ollut alle 0,1 prosenttia päivittäistavarakaupan myynnistä, Akseli kertoo. 

Kaupoissa tällä hetkellä olevien tuotteiden osalta kauppiasyrittäjät tekevät kuitenkin päätöksensä itsenäisesti. Keskon mukaan ketju ei voi kilpailuoikeudellisesti päättää itsenäisten kauppiasyrittäjien valikoimasta tai hinnoittelusta. Toimialajohtaja Ari Akselin mukaan suuri osa kauppiaista on jo poistanut venäläistä alkuperää olevat tuotteet kokonaan kaupan hyllyiltä.

– On huomattava, että K-ruokakauppojen valikoimaan kuitenkin jää niin sanottuja venäläisen makumaailman tuotteita, kuten venäläisiä suolakurkkuja sekä kala- ja kasvissäilykkeitä. Ne valmistetaan muualla kuin Venäjällä. Nämä tuotteet tulevat pääosin Baltian maista ja Puolasta sekä Suomesta, Akseli muistuttaa.

Nämä tuotteet katoavat K-kaupoista: Mukana tuttujen brändien yksittäisiä tuotteita

Millaisia tuotteita kaupasta sitten poistuu? Saimme Keskolta listan. Äkkiseltään voisi kuvitella, että listalta löytyisi erityisesti venäläisen makumaailman tuotteita, mutta itse asiassa suurin osa tuotteista ei ole venäläisiä brändejä lainkaan. Mukana on suomalaisille tuttuja hygieniatuotemerkkejä, kuten Rexona, Dove ja Gillette sekä muun muassa tunnettuja suklaa- ja makeisbrändejä. 

Nimikkeet

On kuitenkin syytä muistaa, että kyse on yksittäisistä brändien tuotteista, jotka valmistetaan syystä tai toisesta Venäjällä. Kaupoista ei siis poistu esimerkiksi kaikkia Rexona- tai Chupa Chups -brändin tuotteita, vaan ainoastaan Venäjällä valmistetut.

S-ryhmältä ei saatavilla tarkkaa listaa tuotteista

Pyysimme vastaavaa listaa myös S-ryhmältä, mutta ketjusta ei haluttu tarkemmin yksilöidä tuotteita.

– Valikoimasta poistetut venäläiset tuotteet ovat yksittäisiä tuotteita, eivät esimerkiksi kokonaisia tuoteperheitä tai minkään brändin kaikkia tuotteita, SOK:n viestinnästä vastattiin.

Ketjun mukaan poistuvien tuotteiden joukossa on muun muassa yksittäisiä oluita, suklaita, kalapakasteita, hygieniatuotteita sekä talviurheiluvälineitä. 

Mihin pakotteet Venäjää kohtaan iskevät ja toimivatko ne?

Mihin pakotteet Venäjää kohtaan iskevät ja toimivatko ne? Studiossa Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja 11:38
Mihin pakotteet Venäjää kohtaan iskevät ja toimivatko ne? Studiossa Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja.


Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!

Otsikkoa tarkennettu 2.3.2022 klo 14.44: Lisätty Snickersin perään, että kyseessä on Crisp-tuote. Muita Snickers-tuotteita ei valmisteta Venäjällä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!